Alegeri parlamentare anticipate în Bulgaria

Bulgarii își aleg anticipat parlamentul, după ce forțele politice n-au reușit să coalizeze o majoritate guvernamentală în urma precedentului scrutin.

Campania electorală a fost marcată de proteste și de acuzații de comerț cu voturi, soldate cu aproape o mie de arestări. Corespondentul nostru la Sofia Petio Petkov relatează.

Reporter: Pentru prima dată, alegerile vor avea loc numai cu mașini de vot în secțiile cu peste 300 de alegători. În acest mod va fi lichidată ”fabricarea” printr-o liniuță cu pixul de buletine nule – 15 procente în ultimele alegeri pentru consilierii locali.

Rezultatele finale vor fi cunoscute mai repede, codurile QR de secție fiind întocmite într-un mod automat. Este fără precedent numărul mare de secții în străinătate, aproape 800. În alegerile din 4 aprilie bulgarii din diaspora au sprijinit partidele zise ale protestului.

În prognoze, aproape la egalitate, cu 21-22 de procente sunt ”Există un astfel de popor” al show-man-ului Slavi Trifonov și GERB al ex-premierului Borisov. Urmează cu 15-17% Partidul Socialist, Bulgaria Democrată 12, Partidul Turc 11 și coalița ”Ridică-te! Mutrele criminale, afară!” 5-6 procente./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 iulie