În Republica Moldova, 3,3 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pentru alegerea noului Parlament

În Republica Moldova au loc astăzi alegeri parlamentare anticipate. Aproape 3,3 milioane de oameni sunt așteptați la urne atât în țară, cât și în diaspora.

Președintele Maia Sandu a subliniat importanța corectitudinii procesului electoral la întâlnirea din ajun cu echipele de observatori internaționali. Printre riscurile menționate sunt: finanțări ilegale a unor concurenți, cumpărarea de voturi și știrile false. Colegul nostru de la Radio Chișinău, Corneliu Rusnac, relateaza.

Reporter: Secțiile de votare din Republica Moldova s-au deschis la ora 7:00. Comisia Electorală Centrală a deschis un număr total de 2.150 de secții de votare.

Miza alegerilor de astăzi, spun analiștii, este întâi de toate una geopolitică. Adică, în funcție de ce partide vor învinge, se va decide și direcția în care va merge Republica Moldova: fie spre Rusia, fie spre Occident.

La scrutin participă 23 de concurenți, dar, potrivit sondajelor, cel mult cinci au șanse să ajungă în viitorul parlament. Pe lângă cei 1.800 de observatori naționali, scrutinul este monitorizat și de către aproape 650 de observatori internaționali.

Ultimele alegeri parlamentare au avut loc în Republica Moldova în 2019. Legislativul ales atunci însă nu a reușit să votez un cabinet de miniștri după demisia, la sfârșitul anului trecut, a guvernului condus de fostul premier Ion Chicu şi a fost dizolvat la 28 aprilie de către președintele Maia Sandu./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 iulie