Restricţiile impuse de pandemie se întorc în Europa

În Europa se răspândeşte rapid varianta delta a coronavirusului, care este mai infecţioasă decât alte mutaţii. În mai multe ţări a crescut numărul noilor infecţii ceea ce a determinat ca unele guverne să reintroducă restricţii, mai ales în domeniul turismului.
În Olanda au închis pe timpul nopţii cluburile, barurile şi discotecile. Sâmbătă s-a terminat şi cu „gastronomia nocturnă”, restaurantele pot rămâne deschise doar până la miezul nopţii. Noile reglementări vor rămâne în vigoare cel puţin o lună, până pe 13 august. Prim-ministrul Mark Rutte a motivat necesitatea reintroducerii restricţiilor cu numărul mare al noilor infecţii – transmite Reuters. Într-o singură zi numărul acestora a crescut de şapte ori. Înainte de weekend autorităţile au raportat 7000 de noi infecţii în 24 de ore. Cu două săptămâni în urmă Olanda a ridicat toate restricţiile legate de coronavirus. Din cauza creşterii alarmante a noilor infecţii parlamentul olandez a întrerupt vacanţa parlamentară şi pentru miercurea viitoare a fost convocată o şedinţă extraordinară a legislativului. Cu toate că numărul celor spitalizaţi încă nu a crescut în Ţările de Jos, guvernul este îngrijorat că ţara va fi din nou pusă pe lista statelor unde riscul de infectare este semnificativ, şi acest lucru va afecta turismul.
Franţa şi Germania deja nu recomandă cetăţenilor săi călătoriile în Spania. Pentru cetăţenii germani asta înseamnă că dacă nu au fost vaccinaţi cu ambele doze, şi se află în Spania, atunci se pot întoarce în Germania fără probleme doar cu dovada unui test PCR negativ, în caz contrar vor fi obligaţi să stea două săptămâni în carantină.
Numărul noilor infecţii creşte vertiginos în Spania exact în perioada de estival, când ţara este o ţintă preferată a turiştilor. Aşa cum a menţionat ziarul La Vanguardia, acest lucru afectează grav imaginea ţării. Deşi datorită vaccinărilor sunt puţine cazuri grave şi numărul deceselor este redus, totuşi numărul mare al infecţiilor îi sperie pe turişti. Boala face ravagii mai ales în rândul tinerilor însă în spitale deocamdată situaţia este calmă. Regiunea cea mai afectată de pandemie este Catalonia, unde au şi fost introduse noi restricţii. Începând de sâmbătă s-au închis barurile şi cluburile de noapte. La evenimente organizate în aer liber, unde se adună mai mult de 500 de persoane, pot participa doar cei care au făcut schema completă de vaccinare sau prezintă un test PCR negativ nu mai vechi de 48 de ore. La festivalul muzical Cruilla din Barcelona a fost obligatorie prezentarea adeverinţelor de vaccinare, sau a testelor negative şi purtarea măştii, dar nu a fost prevăzută respectarea unei distanţe minime între participanţi. „Nu ne putem preface că am învins virusul” – a spus purtătorul de cuvânt al guvernului regional
Testarea va fi obligatorie şi în Londra, la Stadionul Wembley, unde azi va avea loc finala Campionatului European de fotbal. Spectatorii trebuie să transmită rezultatul negativ al testului pe internet, dar acest lucru nu va fi verificat. Specialiştii epidemiologi sunt neliniştiţi din cauza pericolului răspândirii variantei delta a virusului, având în vedere că la eveniment vor participa 65.000 de oameni, dar consideră factor de risc şi zona stadionului, unde sunt multe pub-uri, restaurante, terase, unde oamenii se vor aduna pentru a urmări meciul, iar aproape toate restricţiile au fost ridicate.
Potrivit studiului făcut de institutele Imperial College London şi Ipsos Mori recent s-a întâmplat pentru prima dată în istoria Marii Britanii ca mai mulţi bărbaţi să fie testaţi pozitiv, decât femei. Autorii studiului cred că una dintre explicaţii este că mai mulţi bărbaţi s-au adunat pe stadioane sau la cârciumi pentru a urmări meciurile de fotbal ale CE.
În Italia primarul Romei, Virginia Raggi a propus ca la Stadionul Olimpico să se instaleze un ecran gigant pe care 16.000 de spectatori pot urmări împreună finala Campionatului European, dar ideea a fost respinsă de comisia de ordine publică şi securitate a consiliului general al capitalei, invocând riscul mare de propagare a virusului – scrie portalul italian Fanpage.
Székely Ervin, RADOR