2021. július 12

Florin Cîţu arra számít, hogy Románia az idén legkevesebb 10%-os gazdasági növekedést könyvel el

A miniszterelnök arra számít, hogy Románia az idén legkevesebb 10%-os gazdasági növekedést könyvel el. Ez  további ok arra, hogy a külföldi beruházók ne aggódjanak az ország pénzügyi stabilitása tekintetében, hangsúlyozta Florin Cîţu, hozzáfűzve: „Becsléseink szerint Románia a legnagyob gazdasági növekedést érheti el az idén az EU szintjén és ha ebben az ütemben haladunk két számjeggyel kezdődő növekedést könyvelünk el”. A miniszterelnök nyilatkozata vasárnap hangzott el Târgu Jiu-n, ahol a liberálisok megválasztották a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Gorj megyei szervezetének elnökét.Az eseményen jelen volt Virgil Popescu gazdasági miniszter is, aki igéretet tett arra, hogy biztositani fogja az Oltenia Energetikai Komplexum átszervezéséhez szükséege alapokat és egyben közölte, hogy hétfőn, Brüsszelben tárgyal e kérdésről.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.12)

Bukarest üdvözli a moldovai előrehozott parlamenti választások eredményét

Bukarest üdvözli a moldovai előrehozott parlamenti választások eredményét. A vasárnap tartott választáson a Maia Sandu, Moldova Köztársaság elnöke által alapitott párt, a Cselekvés és Szolidarítás Párt (PAS) győzött. Klaus Iohannis államelnök Twitter-üzenetében gratulált a moldovaiaknak polgári szellemükért, illetve a reformok, a jogállam és az európai integráció mellett tett döntésükért. Az államelnök és Florin Cîţu miniszterelnök egyaránt kihangsúlyozta, hogy Románia támogatja Moldova Köztársaságot a reformok gyakorlatba ültetésében. Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint Maia Sandu elnök által hozott döntés az előrehozott választások megszervezését illerően, helyesnek bizonyult és az állampolgárok az Európa-barát utat választották.  A választások eredménye újra megteremti a lehetőséget arra, hogy Moldova Köztársaság az Európai Unió partnere és tagja legyen, nyilatkozta Dan Barna, az USR PLUS társelnöke, aki meggyőződésének adott hangot, hogy ilyen körülmények között a támogatás, amelyet Románia biztositott az országnak, még tartalmasabb lesz, pontosan azért, hogy megvalósuljanak a reformok Moldova Köztársaságban is. Üdvözlő üzeneteket intéztek a ellenzéki pártok is: Marcel Ciolacu szociáldemokarta elnök egyik közösségi portálon közölt bejegyzésében azt irta, hogy a moldovai állampolgárok ismét tanubizonyságot tettek arról, hogy európai jövőt akarnak épiteni és ebbena  folyamatban a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatja őket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.12)

Májusban a nettó átlagbér 1,9%-al csökkent

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfői adatai szerint májusban 1,9%-al csökkent a nettő átlagbér az előző hónaphoz képest. A legtöbb gazdasági tevékenységben a csökkenés alacsonyabb volt, mivel az előző hónapokban alkalmi díjakat, természetbeni jogokat és segélyeket, valamint bizonyos összegeket folyósitottak a nettó nyereségből és egyéb alapokból. Az INS adatai szerint, az elemzett időszakban a nettó átlagbér jelentősen csökkent a pénzügyi közvetítésben, a biztosítási, viszontbiztosítási és a nyugdíjalap területén, valamint a telekommunikáció, a gyógyszeripari termékek és készítmények gyártása és a villamos energia és a hőtermelés terén. Másrészt, a legjelentősebb növekedést a szén-, nyersolaj- és földgázkitermelés, a légi közlekedés, a szállodák és éttermek, valamint a számítógépek és elektronikai és optikai termékek gyártása területén regisztrálták. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.12)

Romániában ezentúl három helyett hat hónapig minősülnek védettnek a betegségen átesettek

Hétfőn hatályba lépett kormányhatározat értelmében, Romániában ezentúl három helyett hat hónapig minősülnek védettnek a betegségen átesettek.Valeriu Gheorghiţă katonaorvos, az oltási kampány koordinátora szerint Romániában azért sikerült mégis leszorítani a fertőzési mutatókat, mert a – betegségen átesettekkel együtt – a közösségi immunitás valójában a 40-50 százalékot is elérheti. A 19,3 milliós lakosságú Romániában ötven körül stabilizálódott a naponta diagnosztizált koronavírus-fertőződések száma, a járvány negyedik hulláma pedig még nem érte el az országot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.12)

Romániában az év első öt hónapjában 26%-al nőtt az export

Romániában 26 százalékkal, 29,925 milliárd euróra nőtt az export az idén az első öt hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten, közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet. A behozatal 24,6 százalékkal, 38,762 milliárd euróra nőtt, így a külkereskedelmi mérleg hiánya 8,837 milliárd euró volt, 1,477 milliárd euróval nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Románia külkereskedelme mintegy háromnegyedét az Európai Unió tagállamaival bonyolítja le. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.12)

A költségvetési kiigazitásra augusztus 16-20 közötti időszakban kerül sor

A költségvetési kiigazitásra augusztus 16-20 közötti időszakban kerül sor, közölte Florin Cîţu miniszterelnök, megjegyezve, hogy a pénzek elosztásáról nem párton belül döntenek, politikai kritériumok alapján, hanem a kormány keretében, a gazdasági hozamtól függően. Dan Barna miniszterelnök-helyettes, az USR PLUS társelnöke úgy vélte, hogy a pénzforrásokat olyan területek fele kell irámyitani, mind a közúti infrastruktúra és az egészségügy. Mint hozzáfűzte, a költségvetés kiigazitását   a kormánykoalició hétfő délutáni ülésén vitatják meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.12)

Gănciulescu Rozália