Partidul Acţiune şi Solidaritate anunţă că va pune accentul pe lupta împotriva corupţiei

Lupta împotriva corupţiei va fi una din priorităţile Partidului Acţiune şi Solidaritate, care a câştigat în mod categoric alegerile parlamentare de ieri din Republica Moldova.

Victoria PAS este văzută de analişti drept o revenire a Republicii Moldova, cândva cazul de succes al parteneriatului estic al UE, la parcursul european. Mariana Vasilache de la Radio Chişinău are detalii:

Reporter: Partidul Acţiune şi Solidaritate fondat de preşedinta Maia Sandu a luat aproape 53% din voturi la scrutinul de ieri, cel mai bun scor înregistrat vreodată de un partid în Republica Moldova la alegerile parlamentare. Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a comunicat astăzi că până la data de 25 iulie, Curtea Constituţională urmează să decidă în privinţa legalităţii alegerilor.

PAS ar putea deţine o majoritate comfortabilă în parlament de 63 de mandate din totalul de 101, comuniştii şi socialişti vor avea împreună 32 de deputaţi, iar Partidul ŞOR, 6. În aceste condiţii, PAS va putea forma de unul singur guvernul după validarea alegerilor.

După aflarea rezultatelor, preşedinta Maia Sandu şi-a exprimat speranţa că va putea lucra alături de o majoritate formată din oameni oneşti şi de un guvern integru şi competent. Ea a spus că, după validarea rezultatelor, vor începe discuţiile pentru formarea guvernului.

Liderul PAS, Igor Grosu, a declarat cu puţin timp în urmă că asanarea justiţiei, lupta anticorupţie, atragerea investiţiilor şi eficientizarea activităţii instituţiilor statului sunt cele trei priorităţi ale formaţiunii sale. El a mai spus că optează pentru formarea cât mai rapidă a unui nou executiv şi a precizat că deja a fost formată garnitura guvernamentală.

Analiştii de la Chişinău apreciează aceste alegeri ca pe o revenire la parcursul european al Republicii Moldova şi o curăţare a parlamentului de garnitura oligrahului Vlad Plahotniuc. Totodată, ei atenţionează că următorul guvern va avea o responsabilitate foarte mare, având în vedere criza socio-economică din Republica Moldova cauzată de pandemie./candone/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 iulie