Parlamentul European a salutat victoria PAS la alegerile din Republica Moldova

Rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova trebuie să fie un punct de pornire pentru ca noul guvern să accelereze reformele din sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei, a declarat şeful delegaţiei Parlamentului European pentru observarea scrutinului. Carmen Gavrilă relatează:

Reporter: Parlamentul European a salutat victoria la alegeri a Partidului Acțiune și Solidaritate, dar așteaptă formarea cât mai rapidă a noului guvern și un ritm mai intens al reformelor, mai ales în justiție.

David McAllister, președintele comisiei de afaceri externe din legislativul european, a explicat că între uniune și Republica Moldova există deja, prin acordul de asociere și prin pachetul de redresare, structura pe care Chișinăul să construiască reforme, dar și apropierea de uniune. Întrebat dacă există acum speranța că Republica Moldova ar putea deveni candidată la aderare, McAllister a explicat că strategia va fi ca Uniunea să ofere mai mult, pe măsură ce Chișinăul va face mai mult în materie de reforme.

David McAllister: Ştim că timpul este esențial, iar dacă acest nou guvern bazat pe o majoritate parlamentară stabilă este gata să facă reforme structurale, și noi trebuie să fim pregătiți. Parlamentul European e gata să o sprijine pe președinta Maia Sandu și noul guvern moldovean în lupta împotriva corupției și pentru o reformare a justiției, ca să numesc numai două domenii importante de reformă.

Reporter: Eurodeputatul Siegfied Mureșan, președinte al delegației la Comisia Parlamentară de Aociere Uniunea Europeană-Moldova, a explicat, ca răspuns la o întrebare, că întregul parcurs al președintei Republicii Moldova și al partidului pe care l-a creat, poate reprezenta o lecție și pentru România, în sensul că Maia Sandu a pus în practică promisiunile pe care le-a făcut./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 iulie