Specialiştii recomandă ca în perioadele caniculare să ne hidratăm corect

Disconfortul termic şi căldura sufocantă persistă în aproape toată ţara. În vest şi sud-vest termperaturile pot ajunge până la 39 de grade Celsius. Pentru această perioadă caniculară apa este cea mai potrivă, nu cafea, nu alcoolul pentru că deshidratează. În plus, atunci când este foarte cald tensiunea arterială poate să scadă pentru că, în mod natural, organismul tinde să se răcească, inclusiv prin transpiraţie. Astfel, oamenii pierd cantităţi importante de apă, iar acest proces poate duce la stări de disconfort, unele foarte grave – i-a explicat reporterului RRA, Adriana Turea, medicul cardiolog Ana-Maria Balahura.
Ana-Maria Balahura: Primul lucru la care trebuie să ne gândim pe durata verii este să ne hidratăm corect. Înseamnă să ne ajustăm cantitatea de apă ingerată la pierderi. Asta e greu pentru un om de rând să aprecieze cam cât înseamnă o pierdere. Ideal ar fi să ţinem minte că pe parcursul unei zile ar trebui să bem cel puţin opt pahare de apă şi vorbesc de paharele de 250 ml. Dacă ştim că ne-am expus la căldură, că am făcut un efort mare și că am pierdut mai multă apă decât de obicei, poate ar fi bine să avem chiar 12 pahare de apă.
Reporter: Dr. Ana-Maria Balahura a mai adăugat că a ne hidrata înseamnă a bea apă, nu alte băuturi carbogazoase. De asemenea, este indicat să avem o alimentație bogată în legume și fructe, să ne îmbrăcăm cu haine din bumbac, să avem capul acoperit cu o șapcă sau o pălărie, iar dacă stăm în casă, aerul condiționat să fie reglat la o temperatură de 23 de grade Celsius, nu mai puțin./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 iulie