2021. július 14

A bukaresti kormány felelősséget vállalt a Művelt Románia oktatási országprojekt megvalósítására

A szerdai kormányülésen memorandumot fogadtak el, amelyben a kormány felelősséget vállal a Klaus Iohannis államfő által kezdeményezett, Művelt Románia elnevezésű oktatási reformprogram gyakorlatba ültetéséért. A memorandum szerint a Művelt Románia „országprojekttel” a román oktatási rendszer javitását, korszerűsítését, átfogó reformját akarják megvalósítani. Az esemény jelentőségét az elnök azzal is hangsúlyozta, hogy ő is részt vett a kormány szerdai ülésén. Klaus Iohannis a projekt célkitűzései közül a korai iskolaelhagyás és a funkcionális analfabéták arányának visszaszorítását, a digitális kompetenciákkal rendelkezők, és a felsőfokú végzettek számának növelését emelte ki. Florin Cîţu miniszterelnök igéretet tett arra, hogy októberig elkészül a Művelt Románia projekt megvalósítását célzó törvénycsomag.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.14)

A Szociáldemokrata Párt szerint a románok vásárlóereje 10-15%-al csökkent

A szociáldemokraták szerint a románok vásárlóereje 10-15%-al csökkent. Egy közösségi oldalon tett bejegyzésükben azt irták, hogy az átlagbér egy hónap alatt 2%-al csökkent és egy család havonta átlag 238 lejjel fizet többet az alapvető élelmiszerekért és a közüzemi szolgáltatásokért. A Szociáldemokrata Párt (PSD) felhivta a figyelmet, hogy a pénzügyi hatás sokkal nagyobb lesz a főváros lakóira a közszállitási tarifák megduplázódása miatt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.14)

A napokban képzési repüléseket végez a Román Légierő

A következő három napon a Román Légierő képzési repüléseket végez a felszerelésében lévő harci, szállitási gépekkel és helikopterekkel, Ilfov és Bukarest által körülhatárolt területeken. A képzés a hatályos repülési előírások szerint zajlik és célja a repülős személyzet felkészitése a valósághoz minél közelebb álló körülményekre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.14)

A 15 évnél idősebb autótulajdonosok légszennyezési adót fizethetnek

Erről Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter beszélt, megjegyeve, hogy több megoldás van elemzés alatt a románok arra ösztönzésére, hogy új autókat vásároljanak, amelyek nem szennyezik a levegőt.”Ezt vállaltuk az Európai Bizottság előtt és véleményem szerint kell lennie egy tényezőnek a nagyon régi autók birtoklásának elrettentésére, amelyet helyi adókkal vagy azokkal a megoldásokkal lehet elérni, amelyekről épp most tárgyalunk a szakminisztériumokkal”, magyarázta Tánczos Barna. Romániában már volt egy gépjárműadó, amelyet csak egyszer kellet befizetni az autó nyilvántartásba vételekor vagy az első alkalommal történt eladásakor egy másik személynek. 2016-an, az Európai Unió Birósága törvénytelennek minősitette, mivel ne harmónizálták az uniós törvénykezéssel. Rövid időre az Európai Bizottság javaslatot tett a dízel- vagy benzinüzemű járművek 2035-től történő értékesítésének betiltására a légszennyezés leszoritása éedekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.14)

Gănciulescu Rozália