HETI VILÁGGAZDASÁG: Liderul extremei drepte române declară: susţinem aceeaşi ideologie ca Viktor Orbán

AUR a devenit o forţă politică determinantă a României prin acţiunile sale antimaghiare, dar după cum s-a văzut, liderul partidului este foarte de acord cu politica lui Orbán.

Publicaţia „Azonnali” a publicat un amplu interviu cu liderul AUR, George Simion, care se bazează între altele şi pe o atitudine ostilă faţă de maghiari. Liderul de extremă dreaptă, care a câştigat putere la ultimele alegeri afirma la început că, de fapt, nu are nimic de împărţit cu maghiarii care trăiesc în ţara lor, ci doar cu UDMR care-i reprezintă, apoi a început să laude partidul ungar de guvernământ.

„Pentru noi are o valoare de model însuşi Fidesz, deoarece susţine păstrarea rădăcinilor creştine ale Europei” – a spus Simion, apoi a trecut deschis la lăudarea lui Viktor Orbán, deoarece îi place foarte mult modul în care luptă pentru poporul său şi este total de acord cu acea declaraţie comună pe care au publicat-o recent Orbán şi aliaţii săi europeni. Am citit declaraţia comună de valori aparţinând lui Orbán, Salvini, Meloni şi multor alţi politicieni – dacă ne vom aduna mai mulţi pentru susţinerea acestor valori comune, am putea avea un grup puternic. Dacă ne vom rupe în trei părţi, nu ar fi ceva bun (…) Fiecare partid suveranist, patriot şi creştin trebuie să facă aceeaşi politică la nivel unional” – a afirmat.

Politicianul a evidenţiat că Orbán are şi în România mulţi susţinători, apoi când i s-a adresat întrebarea dacă acestuia i se potriveşte atributul „wannabe Orbán Viktor”, a răspuns eludând primul cuvânt: „Da. Atributul de wannabe nu trebuie adăugat. Susţinem aceeaşi ideologie”.

AUR care a obţinut la ultimele alegeri din România 10 procente nu este la fel de îngăduitor acasă faţă de maghiari: de fapt întreaga lor existenţă este rezultatul scandalului iscat în jurul cimitirului din Valea Uzului, în care ctitorul partidului George Simion a preluat partea leului în a transforma într-un scandal diplomatic disputa din jurul monumentului român ridicat ilegal în cimitirul militar. Însă Simion a organizat chiar şi în condiţiile interdicţiei de părăsire a domiciliului manifestări antimaghiare, cum a fost cea de la Sfântu Gheorghe.

(hvg,hu)

https://hvg.hu/vilag/20210713_george_simion_aur_orban_viktor

Traducerea: Imola Stănescu

HETI VILÁGGAZDASÁG (Ungaria) – 13 iulie