2021. július 15.

A Giurgiu Megyei Törvényszék ma tárgyalja Liviu Dragnea feltételes szabadlábra helyezésének ügyét

A Szociáldemokrata Párt (PSD) volt elnökét korábban három év hat hónap börtönbüntetésre ítélték azért, mert a Teleorman megyei gyermekvédő intézet alkalmazott két személyt, akik valójában a PSD helyi szervezeténél dolgoztak. Liviu Dragnea már korábban is kérte a feltételes szabadlábra helyezését akkor, amikor a törvény ezt lehetővé tette, de a Bukaresti Törvényszék visszautasította kereseteit. Ezt követően a politikus kérte ügyének áthelyezését és ezt a kérelmét jóvá is hagyta a Bukaresti Táblabíróság. Liviu Dragnea 2019 májusa óta van börtönben, ez idő alatt több konfliktusa volt a büntetés-végrehajtó intézet vezetőségével, miután az megtagadta azon jogát, hogy dolgozzon az intézmény autószerelő műhelyében arra hivatkozva, hogy interjút adott egy újságnak. (RADOR Hírügynökség)

Ismét megrendezik a Geinai Leányvásárt

A világjárvány diktálta egy éves kényszerszünet után a hét végén ismét megrendezik a Jókai Mór által is megénekelt Geinai Leányvásárt a Nyugati Havasokban található Geina-hegyen. A jelentős erdélyi ünnepnek tekintett rendezvényen ugyanakkor Covid-elleni oltóközpontot is felállítanak. A résztvevők számára kötelező lesz a maszkviselés és a kézfertőtlenítés, továbbá be kell tartaniuk a kötelező távolságot és megmérik a hőmérsékletüket. Az eseményen filmbemutatóval, valamint népi együttesek műsorával várják a látogatókat, de lesz kézműves mesterek bemutatója is – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió tudósítója, Andreea Bogdan. (RADOR Hírügynökség)

A Versenytanács megvizsgálja az építőanyagok áremelkedését

A hatóság megkezdte a blokktégla, tégla, csempék, vas- és acéltermékek, valamint a hengereltáru árainak és előállítási költségeinek a vizsgálatát. Az intézmény elnöke, Bogdan Chiriţoiu szerint a vizsgálatra azért van szükség, mert fennáll annak a veszélye, hogy fennakadások legyenek a folyamatban lévő beruházások alapanyag-ellátásában. Ugyanakkor a jelen körülmények között a vállalkozóknak fenntartásaik lehetnek a tekintetben, hogy jelentkezzenek a közbeszerzési kiírásokra, mert bizonytalanok a tekintetben, hogy milyen árajánlatot tehetnek.

Mint arról hírt adtunk, hétfőn, a koalíciós pártok heti egyeztetésén egyetértés született a közbeszerzési törvény módosításának szükségességéről A jogszabályt olyan értelemben kívánják módosítani a kormánypártok, hogy a megkötött szerződéseket az építőanyagok árának emelkedése esetén megfelelően módosíthassák. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban a megbeszélés után elmondta, hogy egész Európában tapasztalható az olyan építőanyagok, mint a fa, acél, cement stb. árának az emelkedése. Szerinte 2 – 3 héten belül sikerül kidolgozni egy olyan rendszert, amely rugalmasan alkalmazkodik az áremelkedésekhez és ilyen módon elkerülhető annak a kockázata, hogy a vállalkozók ne fejezzék be az általuk megkezdett munkálatokat. (Radio România Actualităţi)

Lefújták a Repülősök Napjára tervezett légiparádét

Erről Viorel Pană vezérőrnagy, a Légierő vezérkari főnöke döntött azt követően, hogy ma a délelőtti órákban az amerikai hadsereg Black Hawk típusú helikoptere kényszerleszállást hajtott végre a Charles De Gaulle téren. A manőver során a helikopter a légcsavarjával eltépett néhány villamos vezetéket és kidöntött két villanyoszlopot.

A Repülősök Napjára tervezett légi-bemutató július 20-án lett volna esedékes. Az ügyben a Fővárosi Ügyészség hivatalból nyomozást indított. (Rador Hírügynökség)

Idén is lesz magyar nap a TIFF-en

A kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál közzétette a hagyományosan szerdára eső Magyar Nap programját. Eszerint a versenyprogramban szereplő Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című szerelmi drámán kívül július 28-án nyolc magyar filmet lehet megnézni a TIFF-en. Ezekből hét friss alkotás, egy pedig a magyar filmtörténet alapműve.

A TIFF-hagyományhoz híven a válogatás meglehetősen gazdag, Lesz függetlenfilm és állami támogatásból készült alkotás – így a Békeidő és Rengeteg 2, illetve a Természetes fény és a Hasadék –, de lesz friss berlini ezüstmedvés mozi – a Természetes fény –, HBO-n nézhető dokumentumfilm – az Anyáim története –, elsőfilmek alkotás – Felméri Cecília Spirálja –, és a magyar filmgyártás doyenje, Szabó István utolsó filmje – a Zárójelentés – is.

A magyar filmek közül több is román-magyar produkció (Spirál, Békeidő) vagy legalább részben Erdélyben forgatott (Hasadék) mozi. A borongós, akár thriller-hangulat szinte az egész válogatást végigkíséri – írja a Filmtett.

A TIFF-en szereplő magyar filmek listája a vetítési helyszínekkel és időpontokkal:

  • Természetes fény(r. Nagy Dénes) – szerda, július 28., 20:45 (Cercul militar/Tisztek háza)
  • Rengeteg: mindenhol látlak(r. Fliegauf Benedek) – szerda, július 28., 14:30 (Victoria/Győzelem)
  • Spirál(r. Felméri Cecília) – szerda, július 28., 21:45 (USAMV/Agrártudományi Egyetem parkja)
  • Zárójelentés(r. Szabó István) – szerda, július 28., 20:00 (Victoria/Győzelem)
  • Békeidő / Treasure City(r. Hajdu Szabolcs) – szerda, július 28., 16:45 (Studház)
  • Hasadék(r. Krasznahorkai Balázs) – szerda, július 28., 15:45 (Cercul militar/Tisztek háza)
  • Anyáim története(r. Dér Asia, Haragonics Sára) – szerda, július 28., 18:30 (Arta/Művész)
  • Szindbád(r. Huszárik Zoltán) – szerda, július 28., 16:30 (Arta/Művész)
  • Felkészülés…(r. Horvát Lili) – hétfő, július 26., 18:00; szerda, július 28., 13:00 (Florin Piersic/Repcsi)

(Bukaresti Rádió)