2021. július 16

Több mint 70 koronavírus esetet jegyeztek az elmúlt 24 órában

A legutóbbi tájékoztatás óta 72 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 26 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az új esetekkel 1 081 539-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma, 1 046 691 személyt közülük gyógyultnak nyilvánítottak. Az elmúlt 24 órában 12 125 RT-PCR tesztet végeztek el (4645-t az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 7480-at pedig kérésre), és 14 534 antigén gyorsteszt eredményét dolgozták fel. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.16)

Törölték a légierő napjára tervezett díszrepüléseket

Kényszerleszállást kellett végrehajtania az amerikai légierő egyik Black Hawk típusú harci helikopterének Bukarestben az Aviatorilor sugárúton csütörtök délelőtt. Földet érés előtt a helikopter kidöntött két villanyoszlopot is, írták meg a bukaresti hírportálok. Az incidens miartt a védelmi miniszter utasítására törölték a román légierő napjára tervezett díszrepüléseket. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.16)

Medve járt Csíkszereda belvárosában

Két alkalommal is riasztották a lakosságot pénteken hajnalban Csíkszeredában medve jelenléte miatt. A nagyvad előbb a város központjában található parkban, majd a Brassói úton tűnt fel. A Ro-Alert rendszeren keresztül figyelmeztette pénteken hajnalban a csíkszeredaiakat a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU Harghita). Az 5 órakor érkezett üzenet szerint medve tűnt fel a város központjában található parkban. A vészjelzés egy óra múlva megismétlődött, ekkor a Brassói úton járt a nagyvad. Egy közösségi oldalon megjelent fénykép tanúsága szerint a medve Csíkszereda más részén is feltűnt. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.16)

Újabb viharok várhatóak kilenc romániai megyében

Sárga és narancssárga riasztásokat adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) több megyére a várható légköri instabilitás miatt. Kilenc megyében másodfokú árvízkészültség van, keleten és délen kánikula tombol. Szatmár, Máramaros, Beszterce-Naszód, Szilágy, Kolozs, Bihar, Arad, Temes és Krassó-Szörény megyében, valamint Fehér és Hunyad megye hegyvidéki térségeiben a légköri instabilitás miatt felhőszakadások, villámlással kísért záporok és helyenként jégeső is várható, a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 35-50 litert, helyenként a 60-80 litert négyzetméterenként. A narancssárga riasztás szombat reggel 6 óráig érvényes. A Bánságra, a Körösök vidékére, Máramarosra, Erdély bizonyos részeire és a hegyvidéki térségekre sárga viharriasztás van érvényben szombaton 10 óráig, itt 25-40 liter csapadék várható négyzetméterenként. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.16)