Autorităţile române şi americane desfăşoară anchete în cazul elicopterului care a aterizat de urgenţă în Piaţa Charles de Gaulle

Autorităţile din România şi din Statele Unite desfăşoară anchete în cazul elicopterului american care a aterizat, ieri, de urgenţă în Piaţa Charles de Gaulle din Capitală.

Echipajul raportase probleme tehnice în timpul unui zbor de antrenament pentru Ziua Aviaţiei. În urma incidentului, Ministerul Apărării a decis să anuleze parada organizată cu ocazia acestui eveniment. Cătălina Creţu are detalii.

Reporter: Elicopterul militar de tip Black Hawk a aterizat în mijlocul intersecției de la Piața Charles de Gaulle după ce a doborât doi stâlpi de iluminat şi a avariat două mașini, însă nimeni nu a fost rănit. Incidentul, care a avut loc în jurul prânzului, i-a șocat pe cei aflați în trafic la acea oră. Şoferi și pietoni spun că au auzit un zgomot puternic și că la aterizare toți copacii din jurul s-au culcat la pământ. La rândul lor, polițiștii rutieri susţin că dacă nu ar fi intervenit prompt pentru restricționarea traficului în zonă, s-ar fi putut întâmpla o tragedie. Acum, circulația mașinilor se desfășoară normal, iar aparatul a fost preluat pentru expertiza tehnică. Între timp însă, Ministerul Apărării a decis anularea paradei de Ziua Forțelor Aeriene din motive de siguranță, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Constantin Spînu.
Constantin Spînu: Siguranța este cea care contează. Acesta este motivul pentru care s-a luat decizia pentru anularea participării Forțelor Aeriene cu aparate de zbor la ceremoniile care urmează să se desfășoare.

Reporter: Parchetul Militar a anunţat că a început o anchetă și a deschis un dosar penal în acest caz.
Purtătorul de cuvânt, Florin Bobin: S-a deschis o cauză penală în care se fac cercetări cu privire la cele întâmplate. Neluarea şi nerespectarea măsurilor privind siguranța și securitatea în muncă. Respecăm toate normele legale, care prevăd și includ aici tratatul privind statutul Forțelor Militare Americane pe teritoriul național.

Reporter: Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a anunţat că urmăreşte îndeaproape incidentul în care a fost implicat elicopterul american și a spus că lucrează alături de autoritățile române pentru a remedia situația creată. Black Hawk este un elicopter utilitar cu patru lame și două motoare, potrivit producătorului american Lokheed Martin. România intenționează să achiziționeze 12 astfel de aparate pentru 270 de milioane de euro prin intermediul unei licitații. Banii provin de la bugetul de stat și din fonduri europene. #HUN/geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 iulie