Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement pentru România, în mai multe domenii

Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement pentru România, dar și pentru alte state membre ale Uniunii în mai multe domenii, între care justiție, drepturi sociale sau stabilitate financiară.

Ţara noastră este vizitată de patru astfel de atenționări și are la dispoziție două luni să introducă în legislația națională prevederile solicitate de forul comunitar. Gabriela Mitrovici, cu o sinteză a acestor atenționări.

Reporter: Prima scrisoare de punere în întârziere se referă la dreptul de a avea acces la un avocat. Lacunele identificate se referă la dreptul unei persoane reținute în baza unui mandat european de a comunica cu persoane terțe, dar și obligativitatea informării unui adult adecvat în cazul reținerii unui minor.

A doua scrisoare vizează respectarea dispozițiilor în ceea ce privește detașarea lucrătorilor, în special pe cele referitoare la combaterea fraudei și a eludării normelor.

Al treilea avertisment vizează doar România, care trebuie să permită accesul anumitor întreprinderi eligibile la Ghișeul Unic al Uniunii în domeniul TVA.

Prin a patra atenționare, Comisia cere autorităților să comunice măsurile naționale de transpunere a normelor Uniunii privind capacitatea de absorbție a pierderilor și de recapitalizare a instituțiilor bancare./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 iulie