Grecia pe lista galbenă – Ce e de făcut la întoarcerea în România?

Includerea Greciei pe lista galbenă a ţărilor pentru care se instituie măsura carantinei de 14 zile asupra persoanelor care sosesc în România din acestea a generat un val de îngrijorare în rândul turiştilor români care se află deja în Grecia sau care au programată o vacanţă în această ţară în perioada următoare.

Pe forumurile de discuţii de pe reţelele de socializare, întrebările curg în cascadă. Trebuie să fac test PCR sau este acceptat şi testul antigen? Unde pot face testul în Grecia sau România? Dacă îl fac în Grecia şi iese pozitiv, nu risc să rămân în carantină acolo două săptămâni? Dacă părinţii sunt vaccinaţi, dar copiii nu, vor fi nevoiţi să stea în carantină alături de copii la întoarcere? Sau, şi mai dramatic, e cazul să-mi scurtez/anulez concediul?

Sperăm că informaţiile rezumate de noi din hotărârile emise de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) îi vor linişti şi îi vor ajuta pe cei interesaţi să ia decizia care li potriveşte cel mai bine.

Trebuie menţionat de la bun început că hotărârea nr. 46 a CNSU privind noua clasificare a ţărilor în funcţie de rata de incidenţă a cazurilor de coronavirus a fost emisă la data de 15.07.2021, dar intră în vigoare începând cu data de 18.07.2021, ora 00:00. Deci până atunci, pentru Grecia, cel puţin, rămân valabile regulile de revenire dintr-o zonă verde.

De asemenea, este foarte important de ştiut că persoanele vaccinate complet anti-Covid sau cele care au dovada trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sunt exceptate de la carantină. Sunt exceptaţi de asemenea copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani şi persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR, deci nu antigen, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Este important de ştiut şi că persoanele nevaccinate care se întorc dintr-o ţară aflată pe lista galbenă pot face testul PCR şi în România, urmând să iasă din carantină imediat ce primesc rezultatul negativ. Situaţia e total diferită pentru cei care sosesc din ţări clasificate în lista roşie, în care sunt incluse alte destinaţii de vacanţă apreciate de români, precum Cipru, Spania sau Portugalia. Aceştia vor intra în  mod obligatoriu în carantină de 14 zile din care pot ieşi doar în 10-a zi pe baza unui test PCR negativ efectuat în a 8-a zi de carantină, dacă nu prezintă simptomatologie specifică. Persoanele vaccinate sau trecute prin boală nu stau în carantină chiar dacă vin din zona roşie.

Dovada administrării vaccinului, inclusiv a datei finalizării schemei complete de vaccinare, precum şi dovada confirmării pozitive cu virusul SARS-CoV-2 pentru cei trecuţi prin boală se realizează pe baza certificatului digital al UE pentru COVID sau a documentului emis de unitatea sanitară care a administrat vaccinul, respectiv pe baza testului RT-PCR pozitiv  la data diagnosticului emis de autoritatea competentă. Pentru documentele emise în afara ţării, trebuie prezentată şi varianta în limba engleză.

Regulile de aplicare a măsurii carantinei pentru persoanele care sosesc în România din ţările galbene şi roşii au fost adoptate prin Hotărârea nr. 43 din 01.07.2021 şi pot fi consultate în detaliu la adresa:

https://www.cnscbt.ro/index.php/legislatie_cov/2544-hotararea-cnsu-nr-43-din-01-07-2021/file

Lista ţărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată este actualizată săptămânal. Pentru săptămâna ce urmează, noua lista a fost adoptată prin Hotărârea nr. 46 din 15.07.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență ce poate fi consultată la adresa:

https://www.cnscbt.ro/index.php/lex/2575-hotararea-cnsu-nr-46-din-15-07-2021/file

Autor: Carolina Ciulu

RADOR – 16 iulie