Mii de persoane au protestat în Franţa, împotriva noilor măsuri anunţate de guvern pentru impulsionarea vaccinării

Mii de persoane au protestat, sâmbătă, în mai multe oraşe din Franţa, împotriva planurilor preşedintelui Emmanuel Macron de a forţa vaccinarea personalului medical împotriva coronavirusului şi de a condiţiona intrarea în locuri precum baruri, restaurante şi cinematografe de un certificat COVID-19.

În această săptămână, Macron a anunţat măsuri radicale pentru contracararea creşterii rapide a numărului infectărilor cu coronavirus, măsuri care, în opinia protestatarilor, îngrădesc libertatea de alegere a celor care nu vor să se vaccineze. „Oricine este suveran în propriul său corp. În niciun caz, preşedintele republicii nu are dreptul de a decide asupra sănătăţii mele individuale”, a declarat o protestatară de la Paris, care s-a identificat drept Chrystelle.

Demonstraţiile, care au avut loc în cele mai mari oraşe franceze, precum Marsilia, Lyon şi Lille, precum şi în alte oraşe mai mici, au inclus şi protestatari ai „vestelor galbene”, care încearcă să revitalizeze mişcarea antiguvernamentală întreruptă de măsurile de carantină din timpul pandemiei. Aflat în vizită într-un centru din Anglet, în sud-vestul Franţei, premierul Jean Castex a declarat că vaccinarea – care nu este, deocamdată, obligatorie pentru publicul general – este singura cale de a lupta împotriva virusului. „Aud reticenţa care apare, însă cred că trebuie, cu orice preţ, să îi convincem pe toţi concetăţenii noştri să se vacineze; este cea mai bună cale de a gestiona această criză sanitară”, a spus Castex.

În pofida protestelor ample, un sondaj Ipsos-Sopra Steria făcut public vineri, a relevat că peste 60 din populaţia franceză este de acord cu vaccinarea obligatorie a personalului medical, precum şi cu cerinţa unui paşaport medical, în unele locuri publice. Variantele extrem de contagioase ale virusului riscă să submineze redresarea economică, dacă vor fi lăsate să scape de sub control şi au determinat unele guverne să îşi regândească strategiile legate de pandemie, chiar la începutul vacanţei de vară.

În cursul zilei de sâmbtă, Castex a mai spus că Franţa va consolida restricţiile ce îi vizează pe călătorii nevaccinaţi din unele ţări, pentru a preveni o recrudescenţă a pandemiei, însă, totodată, îşi va deschide porţile către cei care sunt complet vaccinaţi. „Varianta Delta este aici, nu trebuie să ascundem adevărul, este mai contagioasă decât cele anterioare. Trebuie să ne adaptăm şi să o înfruntăm”, a declarat Castex în sud-vestul Franţei, referindu-se la varianta de coronavirus identificată iniţial în India.

După ce a scăzut de la peste 42.000 de cazuri pe zi la jumătatea lui aprilie, la mai puţin de 2.000 de cazuri la sfârşitul lui iunie, numărul mediu al noilor infectări din Franţa a urcat din nou, ajungând la aproape 11.000 zilnic. Aproximativ 55,1% dintre francezi au primit o singură doză de vaccin, până vineri, iar 44,2% sunt vaccinaţi complet – un procent insuficient pentru a putea fi oprită răspândirea virusului. /mbrotacel/lalexandrescu

REUTERS – 17 iulie