2021. július 19

 

Jelentős károkat okozott az árvíz Fehér megyében

Több mint 200 személyt, köztük mintegy 70 gyermeket helyeztek el ideiglenesen a verespataki művelődési házban, további negyvenen pedig rokonoknál, ismerősöknél szálltak meg, miután tegnap este elárasztotta a víz otthonaikat. A Fehér megyei katasztrófavédelem legfrissebb mérlege szerint 72 házat öntött el a víz a Verespatak községhez tartozó Dăroaia faluban, ezek közül egy teljesen tönkrement, további 16 ház egy földcsuszamlás miatt rongálódott meg. Verespatakon és a hozzá tartozó más településeken is házakat, utakat rongált meg a heves esőzések miatt keletkezett árvíz.

A közszolgálati rádió tájékoztatása szerint hasonló problémákat jeleztek Aranyosszohodol községből, Abrudbányáról és Topánfalváról is, ahol szintén több személynek kellett elhagynia otthonát. A Kerpenyes és Topánfalva közötti 74-es országút mintegy 300 méteren járhatatlan az úttestre zúdult hordalék és egy földcsuszamlás miatt. Több Fehér megyei településen autókat sodort el az ár, illetve mintegy 7500 fogyasztó áram nélkül maradt a viharos szél okozta meghibásodások miatt. Jelenleg is több száz katonai tűzoltó, csendőr és rendőr vesz részt a kárelhárításban, munkájukat hegyimentők és a Vöröskereszt önkéntesei is segítik. A Fehér megyei közegészségügyi igazgatóság szakembereket küld ki ma a házaikból kilakoltatott személyek egészségi állapotának felmérésére. (RADOR Hírügynökség)

A következő kormányülésen fogadhatják el azt a sürgősségi rendeletet, amely lehetővé tenné az agresszív medvék 24 órán belüli eltávolítását vagy kilövését

Erről Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter beszélt a közszolgálati rádió műsorában. A miniszter elmondta, hogy a jogszabály célja az, hogy emberéleteket és értékeket mentsenek meg az agresszív medvéktől, tekintettel arra, hogy mind több esetben járnak be a medvék lakott településekre és támadnak meg embereket vagy okoznak jelentős kárt.

A jogszabály értelmében csendőrökből és vadászokból álló különítmények járőröznének a településeken és ezek megpróbálják elzavarni a medvéket. Amennyiben ez nem jár sikerrel úgy altatólövedékkel kábítanák el a medvét és elszállítanák. Végső esetben, amennyiben emberélet forog veszélyben a rendelet lehetővé tenné a medvék kilövését. (Radio România Actualităţi)

Elkezdődtek az állat-egészségügyi szervek ellenőrzései a tengerparton

Az ellenőrök az idegenforgalmi és közélelmezési egységeket fogják meglátogatni több üdülőhelyen. Az augusztus 30-ig tartó kampány során azt vizsgálják, hogy az idegenforgalmi vállalkozók hogyan tartják be a higiéniai előírásokat, valamint az élelmiszerek tárolására és szállítására vonatkozó szabályozásokat. (Radio România Actualităţi)

Egységes támogatásban részesülnek a Fehér megyei árvíz károsultjai

Florin Cîţu miniszterelnök az áradások által leginkább érintett települések polgármestereivel folytatott megbeszélést követően döntött így. A miniszterelnök elmondta, a kormány egy hónappal ezelőtt megteremtette a jogi keretet arra, hogy a kabinet által elfogadott jogszabály hiányában, közvetlenül utalhassanak támogatást az érintetteknek az ilyen helyzetekben. A kormányfő ígéretet tett arra, hogy a kormány igyekszik minden segítséget megadni az áradások miatt bajba jutottaknak és szükség esetén a katonaságot is bevetik. Florin Cîţu miniszterelnök Lucian Bode belügyminiszterrel és Nicolae Ciucă védelmi miniszterrel közösen látogatott el július 18-án, vasárnap az árvíz által súlyosan érintett Fehér megyei településekre. (Bukaresti Rádió)

Kémprogram segítségével figyelhetett meg újságírókat a magyar kormány

Alapos a gyanú, hogy a magyar kormány egy kémprogram segítségével feltörhette oknyomozó újságírók és független médiumok tulajdonosainak telefonját, így megfigyelheti őket, írja a brit Guradian című lap egy francia újságírószervezet értesülései alapján.

Ez utóbbi szervezet Pegazus-projekt néven vizsgált át olyan kiszivárgott dokumentumokat, amik szerintük a megfigyelésre utalnak. A gyanú szerint egy izraeli cég, az NSO kémprogramját használja Orbán Viktor kormánya az oknyomozó újságírók és a kritikus médiumok megfigyelésére. A kiszivárogtatott adatok azokat a telefonszámokat tartalmazzák, amelyek a jelek szerint törvényes nemzetbiztonsági vagy bűnügyi nyomozás célpontjai. Az Amnesty International jogvédői felhívják a figyelmet, hogy több esetben igazságügyi vizsgálat igazolta, hogy a célszemélyek eszközeit kémprogram-fertőzés érte. Panyi Szabolcsot hét hónapon át, több mint tíz alkalommal figyelték meg a Pegazus kémprogram segítségével, állítja az Amnesty International igazságügyi vizsgálatra hivatkozva. (Marosvásárhelyi Rádió)

Székely Ervin, RADOR