În această zi, 18 iulie, dar în 1976, celebra Nadia Comăneci a devenit prima gimnastă din istoria Jocurilor Olimpice care a primit nota maximă – 10
Apariția acestei celebre românce la Olimpiada de la Montreal a marcat istoria gimnasticii și a sporturilor mondiale.
Primul zece perfect la Jocurile Olimpice, cea mai tânără campioană din istoria gimnasticii, de cinci ori câștigătoare a unei medalii de aur la olimpiadă, multiplă campioană a Europei și a lumii – inimitabila Nadia Comăneci. Va rămâne în istorie pentru succesele sale sportive fantastice, dar și pentru povestea ei incredibilă de viață.
Un talent ireal, o carieră stelară, opt ani de iad în captivitate, un an de uitare în America și în sfârșit o viață normală la care a visat mereu. Pe scurt, este povestea vieții Nadiei.
Nadia a crescut în micul oraș românesc Onești. Era plină de energie, care trebuia canalizată către un anumit sport. Mama ei a decis să o înscrie la gimnastică, și fetița s-a îndrăgostit imediat de acest sport. La un moment dat, legendarul antrenor Bela Karoly a vizitat școlile locale în căutarea unor talente, și așa a observat-o pe Nadia. Avea doar șase ani și a executat perfect anumite mișcări de gimnastică. Era clar chiar din ziua aceea că era un talent uriaș. Karoly le-a cerut părinților să lucreze cu ea și aceștia au acceptat.
Nadia era foarte persistentă și muncitoare. Ea a petrecut ore și ore în sala de antrenamente. S-a antrenat până la opt ore pe zi și a devenit în curând una dintre cele mai bune din țară.
Un copil-minune
Avea doar 14 ani când a mers la Olimpiada de la Montreal din 1976 alături de echipa olimpică a României.
Fata de 149 de centimetri și 38 de kilograme a scris o pagină din istoria gimnasticii. Nadia a primit cea mai mare notă posibilă pentru exercițiul la paralele. A fost primul zece perfect la Jocurile Olimpice.
Interesant este că nu s-a putut scrie nota 10,00 pe monitoare, așa că, după exercițiul Nadiei, s-a putut citi 1,00 pe toate ecranele.
Când a văzut nota, a fost dezamăgită, nu-i venea să creadă că a fost cea mai slabă. Știa că făcuse bine exercițiile. Curând i-au explicat despre ce este vorba și a urmat o mare bucurie a româncei de 14 ani. Șapte note de zece!
Nadia a devenit astfel un simbol național peste noapte. Chipul ei era pe timbre și, datorită ei, România nu mai era o țară necunoscută.
Nadia a devenit prima gimnastă care a reușit să triumfe la trei campionate europene. A luat aur în 1975, 1977 și 1979. A excelat și la Jocurile Olimpice de la Moscova. A câștigat aur la bârnă și la sol.
Cu toate acestea, un an mai târziu, viața ei a început încet-încet să se transforme în iad. În timpul unui turneu demonstrativ din America, antrenorul Nadiei, Bela Karoly, și soția sa au cerut azil politic și l-au obținut. Nadia, în schimb, s-a întors în România și au urmat opt ani de iad.
Regimul lui Ceaușescu a pus-o sub supraveghere specială pentru a o împiedica să fugă din țară. I s-a interzis să călătorească, era mereu însoțită de agenți de servicii, interceptată …
Cariera ei se încheiase. Nadia era prizonieră a regimului românesc. În acei ani, a decis să se dedice antrenoratului.
Abuz sexual
În acea perioadă, Nadia a fost nevoită să iasă cu Nicu Ceaușescu, fiul arogant al celebrului dictator comunist Nicolae Ceaușescu.
Moștenitorului îi plăceau foarte mult femeile, așa că Nadia era pe lista lui de ”dorințe”. Și o prezenta ca pe partenera sa.
Cu toate acestea, Nadia susține în continuare că nu a avut niciodată o relație cu el, cel puțin nu în mod voluntar. Ulterior, au apărut informații că fiul lui Ceaușescu a abuzat-o sexual.
Nadia era îndrăgostită de un alt bărbat la acea vreme: actorul și cântărețul Ștefan Bănică, cu șase ani mai tânăr. Când Nicu a aflat despre relația lor, dar și despre faptul că Nadia era însărcinată cu actorul, a trimis serviciile secrete la Ștefan. I s-a ordonat să o părăsească pe faimoasa gimnastă, dacă dorea să trăiască în continuare.
O zi mai târziu, Nadia a avortat în secret copilul și apoi a încercat să se sinucidă. A băut un pahar de clor… Mai târziu a susținut că de fapt a încurcat paharele.
Fuga în America
Atunci, Nadia a decis să facă o mișcare riscantă. În noiembrie 1989, cu câteva săptămâni înainte de Revoluție, Nadia Comăneci a decis să fugă din țară. L-a cunoscut pe Constantin Panait, care i-a promis că o va ajuta să scape. Ea a fost de acord. Urmând instrucțiunile sale, a traversat Dunărea înghețată și a mers pe jos kilometri pentru a ajunge în Ungaria. Acolo, vameșii au primit-o și i-au permis să treacă în Austria, unde o aștepta Panait. Împreună au mers la ambasada americană, au primit azil politic și un bilet pentru New York.
Aveau o mulțime de prieteni în America. Antrenorul ei, Bela Karoly, și gimnastul american Bart Conner erau acolo, dar Nadia a devenit ostatica lui Constantin Panait.
Panait, care a ajutat-o să evadeze din România în schimbul a 5.000 de dolari, a ținut-o în captivitate timp de un an. El a câștigat 200.000 de dolari din interviurile Nadiei Comăneci și din aparițiile ei la televizor.
Cu ajutorul prietenilor, Nadia a reușit să se mute la Montreal la un an după ce a părăsit România și, în cele din urmă, a început o viață normală.
A devenit foarte apropiată de gimnastul american Bart Conner, pe care l-a cunoscut la Olimpiada de la Montreal. După un an și jumătate de prietenie, s-a născut o idilă. Bart a invitat-o pe Nadia să se mute cu el în Oklahoma și i-a sugerat să deschidă împreună o școală de gimnastică.
Au început o viață împreună, au început o afacere și aceasta a fost, de asemenea, cea mai fericită perioadă din viața Nadiei Comăneci.
S-au căsătorit în anul 1996 la mănăstirea Cașin din București, iar Bart, la cererea soției sale, s-a convertit la ortodoxie.
Apropo, Nadia și-a dorit ca președintele de atunci al României, Ion Iliescu, care a venit la putere după ce Ceaușescu a fost împușcat, să fie cavaler de onoare la nuntă. El i-a mulțumit pentru acest „gest frumos față de țară”, dar datorită poziției sale oficiale, nu a putut să îi respecte dorința. Cu toate acestea, el a participat la nunta ei, iar Robert de Niro, Arnold Schwarzenegger, Hillary Clinton au fost, de asemenea, invitați la sărbătoare…
La 45 de ani, Nadia a devenit mamă, dând naștere unui fiu, Dylan.
Traducerea: Ruxandra Lambru
KURIR (Serbia) – 18 iulie