2021. július 20/

Újabb lazítások bevezetésére készül a kormány augusztustól
Újabb lazítások bevezetése várható augusztus elsejétől – jelentette be Florin Cîţu kedden. A miniszterelnök azonban leszögezte, hogy a beltéri maszkhasználat továbbra is kötelező marad, a lazítások főleg a szabadtéri rendezvényekre vonatkoznak majd. Cîţut arról kérdezték az újságírók a kormánykoalíció keddi ülése előtt, hogy augusztus elsejétől számíthat-e a lakosság újabb korlátozásokra vagy lazításokra. „Lazításokra, nem korlátozásokra” – felelte a kormányfő. „Egyelőre nem szabadulunk a beltéri maszkviseléstől. A lazítások inkább a kültéri rendezvényekre vonatkoznak” – tette hozzá. Florin Cîţu azt is kijelentette: a járvány negyedik hullámára csak egy módon lehet felkészülni, és ez az oltás. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.20)
Új javaslattal áll elő az különleges ügyészség felszámolására az igazságügyi miniszter
Stelian Ion igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a kormánykoalíció keddi ülésén újabb javaslatváltozatot fog bemutatni az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolására. A tárcavezető erről a parlament épületében nyilatkozott a kormánypártok vezetőinek keddi tanácskozása előtt.Kifejtette: igazságügyi miniszterként számára is, de az USR–PLUS pártszövetség számára is lényegbevágó a SIIJ felszámolása oly módon, hogy ne legyen lehetőség az intézmény újbóli létrehozására „új címkével vagy új székházzal”. Másrészt fontosnak tartja, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) és a szervezett bűnözés elleni ügyosztály (DIICOT) visszakapja korábbi hatáskörét, a bírákat és ügyészeket érintő korrupciós ügyeket pedig a DNA vizsgálja ki – tette hozzá Stelian Ion. Az igazságügyi miniszter elmondta, a javaslata biztosítékot nyújt azoknak a koalíciós partnereknek, akik pótlólagos garanciát szeretnének arra, hogy a bírák és ügyészek nem lesznek visszaélések áldozatai, ha az őket érintő korrupciós ügyek kivizsgálása a DNA-hoz kerül vissza. Ez a pótlólagos garancia nem a SIIJ felszámolásáról szóló jogszabályba, hanem a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvénybe kerülne be. Stelian Ion úgy vélekedett, az RMDSZ-nek nem lesz oka ellenezni az új javaslatot, annál is inkább, mert elvi szinten már tárgyaltak róla. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.20)
Az elmúlt 24 órában 95 új koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak
Az elmúlt 24 órában 95 új koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak Romániában 31 286 ezer teszt eredményének feldolgozása után – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Százat meghaladó esetszámot (104-et) legutóbb június 16-án jelentettek, azóta a legmagasabb szám (84) június 17-én volt. Az utóbbi több mint egy hónapban egyszer haladta meg a 70-et a napi esetszám (június 29-én), míg júliusban csak egyszer volt ötvennél nagyobb a pozitív tesztek száma (július 3-án 58-at jelentettek). Az új igazolt esetek mellett 21 személynek ismét pozitív lett a koronavírustesztje. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.20)
Felhőszakadás miatt lezárták a forgalmat Buşteni területén
Mindkét menetirányban lezárták kedd reggel a forgalmat az 1-es számú országúton (DN1), a Prahova megyei Buşteni település területén, ahol a felhőszakadások miatt víz és hordalék borítja az úttestet – tájékoztatnak a hatóságok. A Prahova Megyei Rendőr-főkapitányság szerint a forgalmat a DN1-ről a város Zamora nevű lakónegyede felé terelték el. A megye katasztrófavédelmi felügyelősége pedig arról tájékoztatott, hogy az üdülővárosban 30 házat öntött el a víz a felhőszakadás nyomán, a tűzoltók dolgoznak a károk elhárításán. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.20)
Andrei Demeny