După o lună şi jumătate s-a anunţat câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Peru

Candidatul partidului de stânga Perú Libre (PL), Pedro Castillo a obţinut victoria, totalizând 50,12% din voturi la turul doi al alegerilor prezidenţiale, care au avut loc în 6 iunie – scrie MTI.
Contracandidatul său, Keiko Fujimori, reprezentantul partidului de dreapta Fuerza Popular (FP) a primit 49,87 din sufragii. Castillo a câştigat fotoliul prezidenţial doar cu 44.263 de voturi cu care a obţinut mai mult decât Fujimori.
Anunţul câştigătorului a întârziat o lună şi jumătate pentru că justiţia a trebuit să soluţioneze zecile de contestaţii depuse de tabăra lui Fujimori şi doar după pronunţarea sentinţelor definitive s-a putut declara persoana noului preşedinte.
Pedro Castillo are 51 de ani. Mult timp a lucrat ca profesor la ţară. Victoria sa la primul tur al alegerilor prezidenţiale organizată în aprilie a constituit o surpriză, după care a reuşit să repete performanţa şi în turul doi împotriva lui Fujimori, care este cunoscut ca un politician experimentat şi influent.
Castillo provine dintr-o familie de agricultori. S-a născut în regiunea Chota, situat în nordul ţării. Cariera lui politică a început în 2017, când s-a aşezat în fruntea grevei profesorilor şi a devenit cunoscut în toată ţara. În campania sa electorală a promis crearea unui stat socialist, un control mai strict asupra mass mediei şi a lansat şi ideea desfiinţării Curţii Constituţionale. Viziunea sa în probleme social-politice totuşi se apropie de ideologia conservatoare: este împotriva căsătoriei persoanelor de acelaş sex şi a avorturilor.
Pe noul preşedinte aşteaptă mari provocări. Pandemia a afectat grav pe Peru unde rata mortalităţii din cauza COVID-19 este una din cele mai mari în lume. Economia ţării s-a restrâns din această cauză cu 12,9%. În zona centrală a ţării activează organizaţia revoluţionară maoistă Cărarea Luminoasă (Sendero Luminoso).
Székely Ervin, RADOR