2021. július 21

Klaus Iohannis: Románia megtanulta a szolidaritás leckéjét az afganisztáni küldetések során
Románia megtanulta a bajtársi, a nemzeti és a nemzetközi szolidaritás leckéjét az afganisztáni küldetések során – hangoztatta Klaus Iohannis államfő szerdán azon a nagyszabású katonai díszszemlén, amelyet a román hadsereg csaknem két évtizedes afganisztáni missziójának lezárása alkalmából rendeztek a bukaresti diadalívnél. Iohannis rámutatott: ez volt a román hadsereg leghosszabb, legösszetettebb és legfontosabb határon túli küldetése a második világháború után. Úgy értékelte: stratégiai jelentőségű döntés volt, hogy 2002-ben – a NATO-csatlakozás előtt álló Románia is felsorakozott a NATO erők mellé a terrorizmus megfékezését célzó globális háborúban, bebizonyította, hogy megbízható szövetséges és elkötelezett az euroatlanti értékek mellett. Az elnök köszönetet mondott annak a 32 ezer katonának, aki hat hónapos váltásokban szolgálatot teljesített Afganisztánban, hátrahagyott családtagjaiknak, akik támogatásukkal hozzájárultak a küldetés sikeréhez, valamint a küldetésben részt vevő többi országnak, elsősorban az Egyesült Államoknak. Az ünnepségen a nevek felolvasásával tisztelegtek a küldetéseken elesett 27 román katona emléke előtt. A 19 év alatt a román hadsereg 227 katonája sebesült meg: a szerdai díszszemlén a sebesültekből szervezett egység nyitotta a felvonulást. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.21)
Sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány medve-ügyben
Többhetes konzultáció előzte meg a szerdán elfogadott jogszabályt, amely véget vethet a Székelyföldön egyre súlyosabb gondokat okozó medve-problémának. A rendelet lehetővé teszi azt, hogy helyben és azonnal döntés szülessen, nem kell Bukarest jóváhagyására várni. A Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter által kidolgozott rendelet három lépcsőben, fokozatosan, a kockázati besorolások függvényében teszi lehetővé az azonnali beavatkozást. Ezeknek három formája lehet: a nagyvad elhajtása, a medve elaltatása és áthelyezése, valamint eutanázia vagy kilövés. A kormány által elfogadott rendelet szerint miután az 112-es segélyhívószámon jelentik a medvetámadást, értesítik a településen működő azonnali beavatkozásra jogosult egységet, amelynek tagja a polgármester (hiányában az alpolgármester), a helyi csendőrség egy tagja, a vadásztársaság vagy a vadászegyesület technikai szakszemélyzete, valamint egy állatorvos. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.21)
Ismét száz fölé emelkedett az új fertőzöttek száma
Az elmúlt 24 órában 102 új koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak Romániában 27 164 teszt eredményének feldolgozása után – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Legutóbb június 16-án volt száz felett a napi új fertőzöttek száma, akkor 104 esetet jelentettek. Az új esetekkel 1 081 875-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma, 1 046 952 személyt közülük gyógyultnak nyilvánítottak. Az új igazolt esetek mellett 12 személynek ismét pozitív lett a koronavírustesztje. Az elmúlt 24 órában két koronavírussal diagnosztizált személy (egy férfi és egy nő) haláláról érkezett jelentés, ezzel 34 260-ra emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában. A két elhalálozott személyt Arad és Brassó megyei kórházakban kezelték. 258 személyt kezelnek kórházban a koronavírus okozta Covid-19 betegséggel, közülük 38-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.21)
Az ország 15 megyéjében okozott gondokat az ár az elmúlt napon
Az elmúlt 24 óra felhőszakadásai 15 megye 36 településén okoztak áradásokat, a tűzoltóknak több tucat, az árvíz miatt elszigetelődött turistát kellett biztonságos helyre kísérniük – tájékoztatott szerdán az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU). A közlemény szerint a következő megyék érintettek: Fehér, Argeş, Botoşani, Brassó, Kolozs, Krassó-Szörény, Kovászna, Dâmboviţa, Hunyad, Neamţ, Olt, Prahova, Szeben, Tulcea és Temes. A katonai tűzoltóknak 19 házból, 56 udvarból és 70 pincéből-alagsorból kellett kiszivattyúzniuk a vizet, és több, a szél által kidöntött fát kellett eltávolítaniuk az utakról. A kidőlő fák három személygépkocsit rongáltak meg. Az IGSU tájékoztatása szerint Argeş megyében 20 turistát szigetelt el ideiglenesen az árvíz egy Rucăr települési panzióban, a Dâmboviţa megyei Zănoaga kempingben pedig 25 személyt. A Prahova megyei Buşteni-ben nyolc személyt kellett elmenekíteniük megelőző jelleggel az ár elől. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.21)
Andrei Demeny, RADOR