Subiectele de pe ordinea de zi a şedinţei de guvern

Ploile torenţiale şi inundaţiile din ultimele zile au făcut pagube însemnate – doi oameni au murit, peste 80 sunt evacuaţi, iar apa a intrat în aproape 200 de case. În total, 80 de localităţi din 20 de judeţe au fost afectate de intemperii. Pericolul nu a trecut însă. Pentru azi e valabilă o informare meteo de instabilitate atmosferică şi coduri portocalii şi galbene de inundaţii pentru 28 de bazine hidrografice.

Între timp, premierul Florin Cîţu le-a cerut prefecţilor, la o videoconferinţă, să evalueze de urgenţă pagubele pentru ca ajutoarele să fie cuprinse în următoarea rectificare bugetară. În şedinţa de guvern de astăzi urmează să fie acordate resurse pentru înlăturarea efectelor de la precedentele inundaţii. Despre subiectele de pe ordinea de zi a executivului are detalii Andrei Şerban.

Reporter: Miniştrii au pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi un act normativ care stabileşte normele de aplicare a legii privind acordarea unui ajutor financiar pentru cumpărarea de calculatoare. Această hotărâre de guvern stabilește forma în care arată bonul valoric de 200 de euro, pe care îl pot primi tinerii, precum și ce date de identificare ale tinerilor trebuie să fie trecute pe el.

Pe ordinea de zi se mai află și o serie de hotărâri privind aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli pentru anul acesta pentru o serie de instituții care se află în subordinea unor ministere. Printre ele este vorba de: Compania Națională Poșta Română, Societatea Națională a Apelor Minerale, Societatea Națională Plafar sau Societatea Telecomunicații CFR.

Premierul Florin Cîţu a declarat ieri că la ședința de astăzi va fi adoptată și o hotărâre prin care se acordă banii necesari pentru lucrările de refacere care deja au loc în localitățile afectate de fenomenele naturale de la începutul anului. Pentru remedierea pagubelor produse în ultimele zile, premierul a cerut prefecților să le evalueze rapid pentru ca banii necesari să fie prevăzuți în rectificarea bugetară de la mijlocul anului. /geftene/gpodea/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 iulie