2021. július 22

A Szociáldemokrata Párt (PSD) tíz évre megtiltaná az egészséges fák kivágását Romániában

Az erről szóló törvénytervezetet az ellenzéki párt ma készül benyújtani a parlamentben. A szociáldemokraták Facebook-bejegyzésükben bírálják a kormányt és az államfőt az erdőgazdálkodással kapcsolatos politikájuk miatt, amelyről azt állítják, hogy ellentétes Románia érdekeivel és az erdőterületek helyreállításával kapcsolatos európai politikával. (RADOR Hírügynökség)

Súlyos a közegészségügyi helyzet a főváros első kerületében az elszállítatlan szemét miatt

A kerület sürgősségi helyzetekkel foglalkozó helyi tanácsa azt kérte a Bukaresti Prefektusi Hivataltól, hogy 30 napra hirdessen közegészségügyi vészhelyzetet az elszállítatlan szeméthalmok miatt. Erre azt követően került sor, hogy kockázatelemzést végeztek az első kerületben kialakult helyzetről a helyi rendőrség környezetvédelmi osztályának jelentése és a köztisztasági igazgatóságnak azon feljegyzése alapján, amely felsorolja az utcák tisztán-tartásában megmutatkozó hiányosságokat. Az elemzés szerint az első kerületből 20 napja nem szállították el a szemetet és a szeméthalmok felgyűltek az utcákon, különösen a központi zónákban, illetve a közlekedési csomópontokon. (Radio România Actualităţi)

Jobban vizsgáztak idén a pedagógusok

Az idei tanügyi véglegesítő vizsgán résztvevő pedagógusok csaknem háromnegyede kapta meg a sikeres vizsgához szükséges legalább 8-as általános osztályzatot. Ez 72,90 százalékos átmenési arányt jelent az óvások elbírálása előtt – jelentette be ma az oktatási minisztérium. Az óvásokat ma és holnap lehet benyújtani, a végleges eredményeket július 28-án teszik közzé a vizsgaközpontokban és a definitivat.edu.ro honlapon. A sikeresen vizsgázók túllépnek a pedagógusi karrier kezdő szakaszán, és később fokozati vizsgákra iratkozhatnak be. Tavaly több mint 3,5 százalékkal kevesebb, azaz 69,17 százalékos volt az átmenési arány a tanügyi véglegesítő vizsgán. (Radio România Actualităţi / Bukaresti Rádió)

A legutóbbi számítások szerint a megbetegedés és az oltás révén a lakosság 44%-ában alakult ki immunitás a koronavírus ellen

Ezt Valeriu Gheorghiţă, katonaorvos, a Covid-ellenes oltási kampány koordinátora nyilatkozta kedden egy sajtótájékoztató keretében, hozzátéve, hogy Kolozs és Ilfov megyében, Bukarestben viszont ennél jóval nagyobb, több mint 60%-os ez az arány.

A katonaorvos a korcsoportonkénti bontásban is bemutatta a lakosság átoltottságát. Eszerint a legmagasabb az átoltottsági arány a 60-69 éves korosztályban – 38%. Ezt követi az 50-59 éves korosztály, ahol ez az arány 35 és fél %. A 70-79 éves korosztályban 35%-os az átoltottság. A 12-15 évesek közül 24.131 gyermeket oltottak be legalább egy adaggal, ami csaknem 3%-os átoltottságot jelent. A 16-19 éves korosztályban pedig 136 ezer fiatalt oltottak be legalább egy adaggal, ami lakossági szinten 16,5%-os oltási lefedettséget jelent – mondta Gheorghiţă. (Kolozsvári Rádió)

Erdélyben ellenőriznek a fogyasztóvédők

Az észak-nyugati, nyugati és közép régiók fogyasztóvédelmi felügyelőségeiből alakult vegyes különítmények a jövő héttől kezdődően átfogó kampányba kezdenek, amelynek keretében tanácsokkal látják el a kereskedelmi vállalkozókat, ellenőrzik az idegenforgalmi körzetekben lévő piacokat Erdélyben. Az intézmény közleménye szerint a különítmények Máramaros, Bihar, Beszterce, Fehér megyékben, illetve Erdély más régióiban is megjelennek annak érdekében, hogy biztosítsák a kereskedelmi tevékenység minél jobb körülmények közötti folytatását. Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANCP) kampánya a tengerparton kezdődött és fokozatosan eljut valamennyi idegenforgalmi szempontból látogatott területre. (Radio România Actualităţi)

Jóváhagyták a katasztrófa sújtotta megyéknek járó támogatást

A kormány mai ülésén 148,7 millió lejes támogatást hagyott jóvá az áradások és földcsuszamlások által sújtott 17 megye számára. A pénzt 243 település 1085 létesítményének helyreállítására fordítják – nyilatkozta Florin Cîţu miniszterelnök.

Közölte: az összegből az árvíz vagy földcsuszamlás által tönkretett helyi és megyei utakat, hidakat, gátakat javítják meg a következő megyékben: Fehér, Arad, Argeş, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Botoşani, Krassó-Szörény, Kolozs, Kovászna, Gorj, Hargita, Hunyad, Máramaros, Szatmár, Vâlcea és Vrancea.

11 erdélyi megye részesül kormánytámogatásban

A miniszter továbbá elmondta: Kolozs megyében a tordatúri polgármesteri hivatal épületét tatarozzák az utak és hidak kijavítása mellett, Kovászna megyében pedig a megyei önkormányzat részesül kormánytámogatásban a megyei utak javítására, és helyreállítják a málnási gyógyfürdőt és parkot is. Szatmár megyében, Krasznabélteken és Bogdándon végeznek útjavítást, Nagyszokondon és Alsószoporon pedig a víztisztító és vízellátó rendszert javítják. A kormány által odaítélt összegből a Hargita megyei utakat, hidakat javítják fel, mezőgazdasági utakat állítanak helyre, és a beszakadt folyómedreket igazítják ki. (Marosvásárhelyi Rádió)

Székely Ervin, RADOR