LES PETITES AFFICHES: Parcurile Carol din România şi Castel des Deux Rois a oraşului Nisa obţin Eticheta EcoJardin

LES PETITES AFFICHES (Franţa), 20 iulie 2021 – Eticheta naţională EcoJardin, creată în 2012 de organisme tehnice şi ştiinţifice printre care Plante&Cité şi Natureparif, coordonează, sprijină şi promovează demersurile de gestionare ecologică a spaţiilor verzi care se înscriu în cadrul strategiei naţinale pentru biodiversitate susţinută de Plan Ecophyto 2018. Comitetul de atribuire a etichetei EcoJardin s-a reunit la sfârşitul lunii iunie pentru a desemna locurile cărora li se atribuie eticheta sau să reînnoiască etichetele pentru anul 2021.

Având în vedere respectarea criteriilor esenţiale, notele obţinute şi opinia favorabilă a auditorului independent, comitetul de etichetare a decis să atribuie eticheta EcoJardin pentru 3 ani reînnoibili parcurilor Carol din România şi Castel des Deux Rois din oraşul Nisa.

Pentru eticheta EcoJardin, Direcţia Spaţiilor Verzi din oraşul Nisa a instituit mai multe acţiuni: inventar floricol, faunistic, plan de gestionare diferenţiată…

Inventarul floricol a permis să se recenzeze 62 de genuri de plante originare din regiuni mediteraneene şi exotice în Parcul Carol din România şi 74 în Jardin Castel des Deux Rois. Parcul Carol din România are în centrul său şi un Araucaria bidwillii, arbore valoros, de peste o sută de ani.

Direcţia Spaţiilor Verzi a mai procedat la numărarea fluturilor prezenţi în cele două locaţii, unde au fost recenzate 6 specii în Parcul Carol din România şi 4 în Jardin Castel des Deux Rois.

Echipele au cercetat şi intensitatea pluviometrică pentru a evalua nevoile teoretice de apă de udat a sectoarelor reprezentative şi pentru a sensibiliza agenţii economici din domeniul apei. Corelarea releveelor pluviometrice cu valoarea echivalentului pentru timpul complet al sectoarelor reprezentative a permis să se conchidă că gestionarea udării în cele două locaţii este adaptată.

Ca toate parcurile şi grădinile din Nisa, parcurile Carol din România şi Castel des Deux Rois se află în Zérophyto din 2010.

Se foloseşte o bacterie contra omizii pinului în completarea eco-capcanelor şi o strategie de tratament mixt care combină nematode şi o ciupercă este folosită contra gărgăriţei roşii a palmierului.

Serviciile au instituit un plan de gestionare diferenţiată pentru a propune practici mai adaptate diferitelor zone din fiecare grădină. În funcţie de zonele identificate, au fost instituite măsuri adaptate precum revalorizarea deşeurilor verzi ca mulci, densificarea taluzurilor prin plantarea de arbuşti, plantarea straturilor de acoperire a solului, realizarea de fascine sau instalarea unor dale şi unei peluze.

În sfârşit, au fost realizate o spirală a insectelor în cadrul Parcului Carol din România şi un hotel de insecte în cadrul Jardin Castel des Deux Rois într-un scop pedagogic de sensibilizare a publicului şi păstrarea biodiversităţii.

Christian Estrosi, primarul din Nisa, preşedintele Metropolei Nice Côte d’Azur, preşedinte delegat al regiunii Provence-Alpes-Côte d’Azur:

„După atribuirea etichetelor EcoJardin grădinii Mănăstirii Cimiez în 2017, apoi pentru Promenade du Paillon şi Mont-Boron în 2018, am prezentat în acest an parcurile Carol din România şi Castel des Deux Rois pentru obţinerea acestei etichete pentru care am primit confirmarea. Vreau să salut încă o dată munca echipelor de la Direcţia Spaţiilor Verzi care dă dovadă de bună practică în gestionarea ecologică globală a siturilor noastre. Au fost controlate şi aprobate condiţiile ecologice şi gestionarea vegetalelor (diversitate botanică, toaletare judiciosă), gestionare fitosanitară zero pesticide, luptă biologică),gestionarea deşeurilor (reciclarea deşeurilor verzi) sau gestionarea apei (economia udatului) spaţiilor verzi. Politica pe care o duc din 2008 pentru mediu şi biodiversitate dă roade zilnic. În momentul în care provocarea climatică se impune pe toate agendele, oraşul nostru se poate felicita că a fost pionier de peste 10 ani al unui model de dezvoltare durabilă care împacă dezvoltarea economică, locurile de muncă şi respectul pentru planeta noastră”.

 

Autor: Valérie Noriega

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/cciulu