Cercetătorii suedezi au identificat cel mai bun mod de a prepara cafeaua pentru a reduce riscul bolilor de inimă

Cercetătorii de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, au identificat cel mai bun mod de a prepara cafeaua, pentru a reduce riscul apariţiei bolilor de inimă. Rezultatele studiului au fost publicat în revista European Journal of Preventive Cardiology. La studiu au participat 508.747 de bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani. Voluntarii au completat chestionare cu privire la cantitatea și tipul de cafea consumată și au fost colectate date cu privire la variabilele care pot avea influenţă atât asupra consumului de băuturi, cât și privind bolile de inimă. Acești factori suplimentari au inclus fumatul, educația, activitatea fizică, înălțimea, greutatea, tensiunea arterială și colesterolul. Starea de sănătate a voluntarilor a fost monitorizată timp de 20 de ani.
„Cafeaua nefiltrată conține substanțe care cresc colesterolul. Folosirea unui filtru le elimină și este mai puțin probabil să aveți un atac de cord şi moarte prematură”, arată autorul studiului, Doug Tele, profesor la Facultatea pentru Sănătate Publică a Universităţii din Göteborg, Suedia. „Studiul ne oferă dovezi convingătoare că există o legătură între prepararea cafelei, ritmul cardiac și longevitate”, a adăugat el. Studiul a mai constatat că cafeaua făcută prin fierbere sau într-o presă de cafea crește riscul unor boli de inimă. „Cafeaua nefiltrată – cum ar fi cafeaua turcească, care se prepară prin fierbere, ori cafeaua care se face în presa franceză conține cantități mai mari de cafestol și caveol – substanțe chimice găsite în petele de grăsime care plutesc pe suprafața cafelei”, a explicat expertul în sănătate şi nutriționistul Lisa Dreyer. Studiile anterioare au descoperit că acestea duc la creșterea nivelului de trigliceride și colesterol.
Consumul de cafea filtrată printr-un filtru de hârtie, de exemplu, s-a dovedit a fi mai sănătos decât să nu bei cafea deloc. Cafeaua filtrată este asociată cu o reducere de 15% a riscului de deces, o reducere de 12% a riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare la bărbați și o reducere de 20% la femei comparativ cu întreruperea completă a consumului de cafea./pmirela/vdraguta

www.monitor.bg