Date din Raportul privind Stabilitatea Financiară dat publicităţii de BNR

Averea netă a populaţiei a atins un maxim istoric după ce a crescut anul acesta cu 6% faţă de 2019. Totuşi, un român ar trebui să muncească aproape 8 ani şi jumătate pentru a-şi putea cumpăra un apartament cu două camere, fără a apela la un credit bancar, potrivit Raportului privind Stabilitatea Financiară dat publicităţii ieri de BNR.

Activele imobiliare au în continuare o pondere majoritară în averea românilor, respectiv de 75%, în vreme ce activele financiare reprezintă aproximativ 24 la sută din total, populaţia României fiind interesată în instrumente sigure, de tipul numerarului şi depozitelor şi mai apoi de investiţii cum sunt pensiile pensiile private.

Banca Naţională afirmă că pentru susţinerea redresării investiţiilor şi modernizarea economiei autorităţile trebuie să facă o prioritate din accesarea fondurilor europene.

De asemenea, BNR mai arată că pentru a putea menţine accesul uşor şi la costuri reduse pe pieţele financiare externe este necesar ca România să se angajeze în reforme fiscale care să îmbunătăţească sustenabilitatea finanţelor publice şi să asigure o mai bună predictibilitate a cadrului legal./avladucu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 iulie