În mai multe oraşe din Europa s-au organizat demonstraţii împotriva restricţiilor impuse de pandemie

(Photo by Sameer Al-DOUMY / AFP)

Zeci de mii de oameni au ieşit iarăși sâmbătă pe străzile Parisului şi în mai multe oraşe din Franţa pentru a protesta împotriva certificatului verde Covid-19 şi a vaccinării obligatorii a cadrelor medicale. În urma deciziei preşedintelui Emmanuel Macron o serie de instituţii pot fi vizitate doar cu documentul sus-menţionat.

Conform datelor publicate de ministerul de interne, la nivel naţional aproximativ 161 mii de oameni au participat la proteste. Demonstranţii strigau „libertate” şi cereau demisia preşedintelui pe care l-au numit „tiran”. În apropierea bulevardului Champs-Élysées au avut loc manifestări violente ale protestatarilor. Poliţia a intervenit folosind gaze lacrimogene şi tunuri de apă. Ministrul de interne Gérald Darmanin în postarea sa de pe Twitter a condamnat violenţele. Potrivit acestuia nouă persoane au fost reţinute în capitală. Postul de radio Franceinfo a transmis că o parte dintre demonstranţi i-au atacat pe poliţişti.

Proteste au avut loc şi în alte peste 100 de oraşe din Franţa, printre care Toulouse, Lyon, Strasbourg, Lille, Nizza, Montpellier şi Marseille.

Sâmbăta trecută 114 mii de oameni au demonstrat împotriva a ceea ce ei au numit „dictatura sanitară”. Şi atunci şi acum protestatarii îl făceau responsabil pe preşedintele Macron pentru situaţia creată.

Deşi protestatarii sunt foarte vocali şi beneficiază de o mediatizare intensă, majoritatea populaţiei nu împărtăşeşte opiniile lor. Conform unui sondaj realizat de Institutul Elabe, dat publicităţii în data de 13 iulie, 76% dintre francezi sunt de acord cu vaccinarea obligatorie a personalului medical şi sprijină măsurile adoptate în legătură cu certificatul verde COVID-19. Reglementările anunţate de preşedintele Emmanuel Macron marţi şi miercuri au fost adoptate şi de către cele două camere ale parlamentului. Guvernul vrea ca cei care lucrează în sistemul sanitar, pompierii şi toţi care lucrează la salvarea vieţilor omeneşti să primească vaccinul cel târziu până la data de 15 septembrie. În caz contrar aceştia pot primi interdicţia de a mai profesa. Începând din august, cei care nu sunt imunizaţi trebuie să prezinte un test negativ de SARS-CoV-2 pentru a călători cu trenul la distanţe mai mari, a intra în mall-uri, baruri şi restaurante. În cinematografe, muzee şi teatre încă de miercuri trebuie prezentată adeverinţa de vaccinare sau un test negativ. Ministrul sănătăţii Olivier Veran a luat apărarea certificatului verde şi a spus că „restricţia se va ridica imediat după ce condiţiile sanitare permit acest lucru”. „când 90 – 95% din populaţie va fi vaccinată şi numărul zilnic al noilor infecţii se va reduce la 300 de la 22.000, atunci nu vor mai fi necesare astfel de măsuri” – a adăugat oficialul.

În urma acestor restricţii campania de vaccinare a luat avânt. Până vineri 58% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin, iar 48% au schema completă de vaccinare. Noile infecţii zilnice s-au apropiat sâmbătă de 21,500 de cazuri. 22 de persoane au decedat, astfel numărul total al celor decedaţi din cauza COVID-19 a depăşit cifra de 110.000.

Violenţe au avut loc şi în Grecia unde protestatarii au contestat campania de vaccinare a guvernului. Poliţia din Athena a folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă împotriva demonstranţilor, după ce unii dintre aceştia au aruncat cu cocteiluri Molotov înspre forţele de ordine. Protestele au izbucnit după ce săptămâna trecută prim-ministrul Kyriakos Mitzotakis a anunţat vaccinarea obligatorie a personalului medical. La demonstraţiile din Athena au participat aproximativ 5000 de persoane.

Sâmbătă au avut loc demonstraţii şi în Italia. Câteva mii de oameni au participat la aşa numitul „Marşul libertăţii”. Aceştia protestau împotriva noilor reguli impuse celor care intrau în restaurante şi împotriva aplicării reglementărilor legate de certificatul verde european.

Câteva sute de oameni au demonstrat şi la Bratislava în faţa parlamentului împotriva campaniei de vaccinare, a testelor COVID-19 şi restricţiilor. La această manifestare au participat în primul rând simpatizanţii mişcărilor de extremă dreaptă.

Székely Ervin, RADOR