Parlamentul Republicii Moldova s-a întrunit în şedinţa de constituire

Parlamentul Republicii Moldova s-a întrunit astăzi în şedinţa de constituire, prima după alegerile legislative care au fost câştigate de proeuropenii din Partidul Acţiune şi Solidaritate.

Acesta a obţinut 63 din cele 101 mandate de deputat, fiind urmat de Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor, cu 32, şi Partidul Şor, cu 6. Mariana Vasilache, de la Radio Chişinău, are detalii:

Reporter: La şedința de constituire a noului legislativ a participat și președinta Maia Sandu, care a ținut un discurs în fața deputaților. Ea a subliniat că ordinea trebuie începută din Parlament, atenționând că Republica Moldova se confruntă cu provocări majore. Şi de această dată, președinta a accentuat ca prioritare combaterea corupției și reforma justiției.

Maia Sandu: Din acest moment, declar toleranță zero față de corupție, la orice nivel și în orice instituție. Verificarea integrității trebuie să înceapă de la conducătorii instituțiilor, pentru că mulți dintre ei au tolerat sau chiar au fost autorii numeroaselor scheme de corupție prin care au strâns mită de la cetăţeni sau au furat din banii statului. Conducătorii corupți şi compromişi trebuie înlocuiți cu oameni onești.

Reporter: Şefa statului a spus că în următoarele zile va fi votat și Guvernul Republicii Moldova. Şedința de constituire a Parlamentului a fost întreruptă la propunerea liderului PAS, Igor Grosu, imediat după discursul președintei Maia Sandu. Igor Grosu a precizat că regulamentul prevede o perioadă de zece zile pentru constituirea organelor de conducere ale Parlamentului, dar a propus ca deputaţii să revină joi, când ar urma să voteze și componenţele comisiilor permanente.

Propunerea PAS a fost criticată de socialistul Vlad Bătrîncea. Amintim că alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au asigurat o victorie clară Partidului Acțiune și Solidaritate, afiliat Maiei Sandu, fiind o premieră când un partid de dreapta proeuropean obține singur majoritatea legislativă.#HUN/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 iulie