Vaccinarea mixtă cu AstraZeneca, urmată de rapel Pfizer determină o intensificare a nivelului de anticorpi anti-COVID-19

O combinaţie de vaccin AstraZeneca la doza iniţială, urmată de Pfizer la rapel determină o creştere de şase ori a nivelului de anticorpi, în comparaţie cu vaccinarea în două doze cu AstraZeneca, relevă un studiu efectuat în Coreea de Sud.

La studiu au luat parte 499 de lucrători medicali – dintre care 100 au primit doze mixte, 200 au primit două doze de Pfizer/BioNTech, iar cei rămaşi au fost vaccinaţi cu două doze de AstraZeneca. Cu toţii au prezentat anticorpi de neutralizare a infecţiei COVID-19, care împiedică virusul să intre în celule şi să se înmulţească, iar schema mixtă de vaccinare a dus la formarea unui număr similar de anticorpi cu cel depistat la grupul persoanelor care au primit două doze de vaccin Pfizer.

În iunie, un studiu britanic a avut rezultate similare: o doză de vaccin AstraZeneca, urmată de Pfizer, a produs cel mai bun răspuns al celulelor T şi un răspuns în anticorpi mai mare decât în cazul unei doze de Pfizer urmate de AstraZeneca. Datele oferă o bază concretă pentru decizia mai multor state de a oferi alternative la a doua doză de AstraZeneca, după ce s-a stabilit că acest vaccin are legătură cu apariţa unor cazuri rare de tromboză.

Studiul sud-coreean analizează, de asemeena, şi activitatea de neutralizare a vaccinurilor împotriva principalelor variante de coronavirus care provoacă îngrijorare, a anunţat Agenţia Sud-Coreeană pentru Controlul şi Prevenirea Îmbolnăvirilor. Niciunul dintre grupurile participante la studiu nu a prezentat o activitate redusă a anticorpilor de neutralizare împotriva variantei Alpha – identificată iniţial în Marea Britanie, însă titrul anticorpilor a fost mai scăzut de la 2,4 la şase ori împotriva variantelor Beta, Gamma şi Delta – identificate iniţial în Africa de Sud, Brazilia şi, respectiv, în India./mbrotacel/schelaru

REUTERS – 26 iulie ora 11:00)