Comunicat de presă – Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei

Apologia unui antisemit radical, precum Nicolae Paulescu, adept al pseudo-științei inferiorității biologice a evreilor ca argument pentru discriminarea și persecutarea acestora reprezintă o abdicare de la principiile de adevăr și toleranță pe care trebuie să se așeze societatea românească.

Este nevoie de o reacție de delimitare fermă și rapidă a conducerii Academiei Române față de această abordare necritică asupra operei și vieții omului de știință Nicolae Paulescu.

Evenimentul de miercuri, 21 iulie, organizat de Academia Română și Fundația Culturală ”Bartoc” prin care a fost elogiată personalitatea lui Nicolae Paulescu, fără a se menționa activitatea sa politică și publică virulent antisemită, reprezintă o abdicare de la principiile de adevăr și toleranță pe care trebuie să se așeze societatea românească.

O instituție de talia Academiei Române nu poate să ignore activitatea politică antisemită a lui NC Paulescu, care a pus, printre altele, bazele ideologice ale exterminării unei categorii etnice și religioase din societatea românească. Lipsa unei abordări oneste a unui înalt for științific asupra activității politice a lui NC Paulescu asimilează acest tip de manifestare cu cele din perioada comunistă.

Este nevoie de o delimitare fermă și rapidă a conducerii Academiei Române față de această abordare necritică asupra operei și vieții omului de știință Nicolae Paulescu, un notoriu ideolog și activist antisemit.

Meritele științifice ale fiziologului Nicolae Paulescu trebuie prezentate împreună cu acțiunile sale politice și utilizarea legitimității conferită de statutul de profesor pentru a însăila teorii anti-semite bazate pe pseudo-știința inferiorității biologice a evreilor ca argument pentru discriminarea, persecutarea și exterminarea acestora.

Nicolae Paulescu reprezintă unul dintre cei mai înverșunați ideologi antisemiți, care au pregătit terenul pentru declanșarea exterminării în masă a evreilor. Paulescu a apelat la teorii, mesaje și acțiuni care au produs un prejudiciu ireparabil pentru o democrație, pentru principiile fundamentale ale societăților contemporane. Punerea meritelor sale științifice în afara activității sale politice presupune o exonerare a sa de o imensă responsabilitate.

Schimbarea României în bine se poate face doar pe adevăr. Prezentarea meritelor științifice ale diferitelor personalități din patrimoniul României, fără a menționa și eventuala activitate politică sau ideologică, în anumite cazuri, pusă, în slujba unor idealuri sau regimuri care au condus la persecutarea sau exterminarea unor oameni nevinovați, înseamnă a perpetua un neadevăr istoric și o implicită ultragiere a memoriei victimelor directe sau indirecte ale acestora.

Deputat Alexandru MURARU,

Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei

Consilier onorific al Primului-Ministru

RADOR – 27 iulie