Roşia Montană a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO

Roşia Montană a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Decizia a fost luata astăzi prin consens de Comitetul Patrimoniului Mondial într-o sesiune extinsă, care se desfăşoară în China.

Directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bilici, spune că astfel este recunoscută valoarea excepţională a celui mai extins complex subteran minier al antichităţii romane, iar astfel va avea şansa unor măsuri de protejare:

Ştefan Bilici: Dincolo de recunoașterea valorii, Convenția patrimoniului mondial e construită în jurul ideii de cooperare și de sprijin internațional de susținere. Astăzi s-a înscris în lista patrimoniului mondial și simultan, în lista patrimoniului mondial în pericol, tocmai pentru că o dată cu recunoașterea valorii, ICOMOS – forul consultativ al UNESCO și apoi Comitetul Patrimoniului Mondial au recunoscut și vulnerabilitatea acestui sit și, de aceea, e clar pentru toți că următorii pași trebuie să fie foarte bine coordonați, astfel încât să putem să ne asigurăm că protejăm cum trebuie aceste valori pe care altfel, le cunoaștem și le şi recunoaștem din punct de vedere al legislației naționale, de multă vreme./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 iulie