2021. július 28

Rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását sürgeti az USR–PLUS
Rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását sürgette szerdán az USR–PLUS több parlamenti politikusa az ideiglenes iskolaigazgatók kinevezését szabályozó törvénymódosítás újratárgyalására. A párt nyolc képviselője nyílt levelet intézett Klaus Iohannishoz és Sorin Cîmpeanu nemzeti liberáéis párti (PNL) oktatási miniszterhez, amelyben csalódásukat fejezik ki, amiért az államfő visszaküldte a parlamentnek megfontolásra az oktatási törvényt módosító jogszabályt. A jelenlegi iskolaigazgatók mandátuma augusztusban lejár, és a megüresedő posztokra csak októberben írja ki a versenyvizsgát a minisztérium. A parlament korábban elfogadta az USR–PLUS-nak, a komránykoalíció második legnagyobb pártjának azt a törvénymódosító javaslatát, miszerint a versenyvizsga megtartásáig a tanfelügyelőség helyett az iskolák vezetőtanácsa nevezhessen ki ideiglenes igazgatót. Az államfő július 21-én küldte vissza a jogszabályt megfontolásra. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.28)
Kelemen Hunor: van kompromisszumos javaslat a SIIJ felszámolása körüli patthelyzet feloldására
Nem sikerült feloldani az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolása körüli patthelyzetet a koalícióban, de terítéken van „két-három kompromisszumos javaslat”, amelyeket elemezni fognak a kormánypártok a következő időszakban – jelentette ki kedd este Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. A miniszterelnök-helyettes a koalíció vezetőinek találkozója után elmondta, az egyik javaslat szerint a bírák és ügyészek bűncselekményeinek kivizsgálása a legfőbb ügyészségre hárulna a SIIJ megszűnése után. Erre vonatkozóan egy módosító indítványt is benyújtott korábban az RMDSZ a szenátusban. „Ha a módosító indítványunkat elfogadják, akkor egy darabig maradna ez a rendszer, azaz a bírák és ügyészek bűncselekményeit a legfőbb ügyészség vizsgálná ki. (…) Ha méltányosnak mondható idő elteltével kiderül, hogy ez a rendszer nem működik, akkor lehet rajta árnyalni a következő időszakban parlamenti napirendre kerülő igazságügyi törvények és más jogszabályok révén” – magyarázta Kelemen Hunor. A politikus közlése szerint az RMDSZ másik javaslata az, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vizsgálja ki a bírák és ügyészek bűncselekményeit, egyetlen bűncselekmény, a hivatali visszaélés kivételével. „Vagyis hivatali visszaélés gyanúja esetén ne a DNA indítson eljárást a bírák és ügyészek ellen” – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes. Az RMDSZ harmadik javaslata az, hogy a bírák és ügyészek bűncselekményeinek kivizsgálása legyen a legfőbb ügyészség hatásköre, de ha az eljárás során a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) vagy a DNA kompetenciáiba tartozó bűncselekmények gyanúja merül fel, akkor ezeket az utóbbi két szakosodott ügyészség valamelyike vizsgálja ki. „Ám a legfőbb ügyészség indítja el a vizsgálatot az ügyben” – magyarázta a politikus. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.28)
Az elmúlt 24 órában 159 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak 
Az elmúlt 24 órában 159 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak Romániában 26 708 teszt elvégzése után – közölte szerdán délután a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az új esetek mellett 34 személynek lett ismét pozitív a koronavírus-tesztje. A járvány kezdete óta 1 082 710-re nőtt a fertőzöttek száma az országban, de 1 047 444 személyt már gyógyultnak nyilvánítottak. A jelzett időszakban egy fertőzött beteg halálát jelentették. Az áldozat egy 70 év feletti nő, akit egy bukaresti kórházban kezeltek, és akinek más alapbetegségei is voltak. Ezzel 34 274-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában. Jelenleg 362 személyt kezelnek kórházban a koronavírus okozta Covid-19 betegséggel, közülük 47-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.28)
Jó hírt a bolgár tengerpartra készülő román állampolgároknak
A romániai turisták személyazonossági igazolvánnyal vagy útlevéllel léphetnek be Bulgária területére a nyári szezon végéig a járványhelyzet alakulásától függetlenül, hívta fel a figyelmet egy romániai utazási iroda. A bolgár kormány július 16-án vezetett be egy sor módosítást a külföldi állampolgárok beutazását illetően, többek között leszögezték, hogy egy kétoldali egyezmény értelmében a román állampolgárok, illetve az országban állandó vagy hosszú távú letelepedési engedéllyel rendelkező személyek és családtagjaik személyazonossági igazolvánnyal vagy útlevéllel átléphetik a bolgár határt az üdülőszezon végéig. A turisztikai iroda szerint érdemes augusztus második felére és szeptemberre tervezni a bulgáriai nyaralást, ez az időszak ugyanis olcsóbb, és kevésbé zsúfolt. Mint kiemelték, 2021-ben megkétszereződött a bolgár tengerpart iránti érdeklődés 2020 nyarához képest. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 07.28)