Premierul Florin Cîţu consideră că Guvernul a făcut tot ceea ce ţinea de Executiv pentru a susţine campania naţională de vaccinare

Premierul Florin Cîţu consideră că Guvernul a făcut tot ceea ce ţinea de Executiv pentru a susţine campania naţională de vaccinare: a asigurat serurile necesare şi o capacitate mare de imunizare a populaţiei, iar ţintele stabilite în primăvară au fost calculate în acord cu estimările specialiştilor.

El s-a arătat rezervat în privinţa introducerii unor bonificaţii pentru cei care se vaccinează – aşa cum s-a vorbit în ultima vreme despre acordarea unor vouchere, tichete sau bilete de tombolă – şi a amintit că stimulentele financiare pentru medicii de familie care vaccinează nu au dus la accelerarea campaniei.

De altfel, a afirmat el, nici în alte ţări, diferitele forme de răsplată nu au dus la o creştere semnificativă a ratei de imunizare. Florin Cîţu spune însă că nu este cu totul împotriva unor eventuale măsuri de încurajare a vaccinării:

Florin Cîţu: Până la urmă, aș vrea să mă uit, de fiecare dată când e vorba de banul public, că impactul este unul în care nu doar irosim resurse și că avem și un impact pozitiv. Este foarte bine că se vine cu propuneri care să ajute.

Eu sper că merg în direcția ajutării campaniei de vaccinare. Cu unele dintre ele sunt de acord, cu unele nu sunt de acord. Am avut o discuție astăzi cu doamna ministru a sănătății referitor la aceste măsuri. Dacă specialiştii ne spun că această campanie de vaccinare poate să fie ajutată de premii şi aşa mai departe, putem să ne uităm şi la aceste măsuri. Aştept să văd concret soluţiile.

Au fost încercate mai multe măsuri, dar dacă noi toţi nu venim cu mesajul că trebuie să ne vaccinăm şi de fiecare dată stăm şi criticăm ceea ce face guvernul, nu cred că putem să ajungem, oricare ar fi din aceste măsuri. Ideea este că trebuie toţi să ne asumăm că este o campanie – şi aici mă refer şi la liderii politici din România – este o campanie pentru români, este o campanie pentru viață.

Dacă ne uităm doar la guvern și doar la aceste măsuri, să ştiţi că nu va funcționa. E nevoie de toată societatea civilă, e nevoie de noi toți să ne asumăm că vaccinarea salvează vieți și să promovăm acest mesaj./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 iulie