Revista presei internaționale, 28 iulie 2021

Circa 70% din populaţia adultă a UE a primit cel puţin o doză de vaccin anti-Covid19, a anunţat Comisia Europeană, peste jumătate dintre adulţi fiind complet vaccinaţi, informează La Libre Belgique. Având în vedere periculozitatea variantei Delta, executivul comunitar a făcut apel la continuarea eforturilor de vaccinare, adaugă ziarul belgian. După un început relativ lent, ratele de vaccinare anti-Covid-19 au crescut în întreaga Uniune Europeană, depășind ușor nivelurile din Statele Unite, dar SUA au încă un mic avans față de UE în ceea ce privește ponderea persoanelor complet vaccinate, în timp ce Marea Britanie le întrece pe amândouă, subliniază New Statesman. UE se laudă cu succesul vaccinării, dar avertizează asupra impactului variantelor virusului, titrează USNews. Cifrele actuale plasează Europa printre liderii mondiali în ceea ce privește ratele de vaccinare, a afirmat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de USNews. În același timp, confruntată cu o creștere a infectărilor cu tulpina Delta, Japonia analizează inclusiv varianta întreruperii Jocurilor Olimpice, notează Courrier International. Pentru japonezi, ai căror atleți au câștigat deja 9 medalii de aur la Tokyo, creșterea cazurilor de infectare cu coronavirus la aproape trei mii pe zi este șocantă, relatează postul public nipon NHK. Este un nou record de la apariția epidemiei, mult peste cele o sută de cazuri pe zi avansate de Asociația medicală din Tokyo drept o condiție pentru organizarea Olimpiadei, așa cum menționase anterior Asahi Shimbun.
Secretarul american de stat, Antony Blinken, se află în vizită în India, anunță USA Today. Situația din Afganistan și un răspuns coordonat pentru Covid-19 sunt teme cheie de pe agenda angajamentelor oficialului american în timpul vizitei sale, precizează Hindustan Times. Partea indiană a indicat, de asemenea, că este pregătită să să se angajeze cu SUA în probleme precum drepturile omului și democrația, adaugă ziarul indian. De asemenea, administrația Biden ar trebui să profite de preocupările comune americano-hinduse cu privire la creșterea influenței chineze, pentru a identifica oportunități, oricât de mărunte ar fi, de a îmbunătăți cooperarea cu guvernul Modi, în sprijinul democrației în întreaga lume, opinează Foreign Affairs.
În schimb, relaţiile dintre Statele Unite şi China sunt într-un nou impas, după ce ministrul adjunct al afacerilor externe chinez, Xie Feng, a afirmat că americanii văd China ca pe un duşman imaginar și că Washingtonul ar trebui să înceteze să diabolizeze Beijingul, menționează La Libre Belgique. Cu ocazia unei vizite la Tianjin a numărului 2 al diplomaţiei americane, Wendy Sherman, Beijingul a cerut Washingtonului să adopte o abordare adecvată în ceea ce privește cooperarea dintre China și SUA, notează China Daily. Între timp, cercetătorii au descoperit noi silozuri nucleare în China, ceea ce indică o expansiune nucleară semnificativă în această țară, după cum a informat The New York Times. Anterior, The Washington Post, folosind imagini din satelit de la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare de la Monterey, raportase descoperirea a 119 silozuri în construcție lângă Yumen. Însă experții chinezi au respins informațiile publicate de The Washington Post, spunând că silozurile nucleare nu sunt de actualitate, potrivit South China Morning Post. Dacă în noile silozuri ar fi depozitate rachete, acestea ar putea transporta mai mult de 875 de focoase, față de cele aproximativ 185 de focoase pe care China le are deja, indică The Independent, care amintește că Beijingul este a treia cea mai mare putere nucleară, după Rusia și SUA.
Relaţiile intercoreene se reîncălzesc, în ciuda aşteptărilor, prin restabilirea a canalelor de comunicare între Coreea de Nord și Coreea de Sud, la aproape un an de la suspendarea lor, anunță presa internațională. Se pare că preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, şi cel nord-coreean, Kim Jong Un, au convenit să reconstruiască încrederea reciprocă în vederea unor mai bune relații intercoreene, constată The Korea Times, de la Seul. Această decizie, care a fost anunţată simultan de cele două capitale, coincide cu marcarea sfârşitului războiului din anii 1950-1953, în timp ce procesul intercoreean şi negocierile privind programele nuclear şi balistic ale Nordului sunt într-un punct mort, de la eşecul summit-ului Kim-Trump, din februarie 2019, de la Hanoi, amintește La Libre Belgique.
Cristina Zaharia, RADOR