2021. július 29

A román Himnusz Napja

Csütörtökön, Brassóban megünnepelték a Himnusz Napját, hiszen itt hangzott el először a román himnusz. Az elmúlt évtizedekben feltárt dokumentumok szerint a „Deşteaptă-te, române!” himnusz szövegét és zenéjét a brassói első román iskola udvarán szerkesztették. Az ország jelenlegi himnuszának szövegét 1848-ban írta Andrei Mureșanu, állítólag egyetlen éjszaka alatt, „Răsunetul” címmel, a „Din sânul maicii mele” című régi vallásos énekre. Andrei Mureșanu szövegét csak később írták át Anton Pann zenéjére – amellyel ma is játsszák –, és első ízben egy fiatal brassói énekes, Gherghe Ucenescu énekelte el egy helybeli parókiában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.29)

Pénteken újabb Moderna vakcina-szállitmány érkezik hazánkba

Pénteken csaknem 112.000 adag Moderna vakcina-szállitmány érkezik Romániába. Az oltóanyagot szárazföldi úton szállíttatja Bukarestbe a gyártó cég. A vakcinákat az Unifarm állami vállalat raktárában helyezik el és innen osztják majd szét a regionális oltási központoknak. Mostanig több mint 705.000 adag vakcinát szállitott Romániának  a Moderna gyógyszeripari vállalat és ebből 726.000-et meghaladó adaggal már beoltották a lakosságot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.29)

A NATO délkeleti multinacionális hadtestének nagyszebeni parancsnoksága tejes mértékben működőképes lesz 2024-ben

A NATO délkeleti multinacionális hadtestének nagyszebeni parancsnoksága tejes mértékben működőképes lesz 2024-ben, közölte Nicolae Ciucă védelmi miniszter, aki részt vett az első tiszti rangok átadási ünnepségén a „Nicolae Bălcescu” Szárazföldi Erők Akadémia  „I. Mihály király -100” évfolyam végzőseinek. A nagyszebeni parancsnokságon jelenleg csak román katonák teljesitik szolgálatukat, jegyezte meg a tárcavezető, hozzáfűzve, hogy minden nemzet, amely úgy döntött, hogy részt vesz e parancsnokságban, az általuk betöltendő poziciók számának kijelölésén dolgozik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.29)

A miniszterelnök a költésgvetés kiigazitásának előkészitésén dolgozik

Florin Cîţu miniszterelnök a költségvetés kiigazitásának előkészitésén dolgozik, kijelölve egyben, hogy mennyi összegben részesül mindegyik minisztérium. A miniszterelnök nyilatkozata szerint, a minisztériumok 38 millárd lejjel kértek több pénzt, ami véleménye szerint eltúlzott. Mint megjegyezte, azon minisztériumok kapnak több pénzt, amelyek valóban felhasználják a rendelkezésükre bocsátott összegeket. Florin Cîţu elégedetenségének adott hangot amiatt, hogy a költségvetésből kiutalt összegeket egyes minisztériumok nem forditották a nagyprojektek megvalósitására, hasonló helyzetben lévén a szállitási minisztérium.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.29)

A PSD a közigazgatási biróságon támadja meg a járvány leküzdésére hozott, augusztus 1-től alkalmazandó intézkedésekről szóló kormányhatározatot

A Szociáldemokrata Párt (PSD) a közigazgatási biróságon támadja meg a járvány leküzdésére hozott, augusztus 1-től alkalmazandó intézkedésekről szóló kormányhatározatot, többek között a nyilvános eseményeken, mitingeken részt evők számának 500 főre való leszoritását. A szociáldemokraták úgy vélik, hogy a román alkotmány által garantált gyülekezési szabadság ilyenszerű korlátozása aránytalan a járványkockázathoz képest annál inkább, hogy más rendezvényeken jóval nagyobb a megengedett résztvevők száma. A PSD képviselői szerint Florin Cîţu nem őszintén hivatkozik a járványra a katasztrófális kormányzás miatti elégedetlenségek szabad kifejezésének elfolytása érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.29)

Gănciulescu Rozália – RADOR