Revista presei internaționale, 29 iulie 2021

Adversare mai mult sau mai puțin de temut ale Statelor Unite, Coreea de Nord și Iranul rămân două țări care, prin demersurile lor, continuă să atragă atenție presei internaționale.

După cum s-a mai anunțat, Coreea de Nord și cea de Sud au convenit să-și reia contactele întrerupte de aproape 14 luni, cel puțin la nivel declarativ. Ziarul american The New New York Times consideră că „dezghețul s-ar datora crizei economice din Coreea de Nord, care se agravează”. „Economia Coreii de Nord, deja grav afectată de sancțiunile internaționale, a fost lovită și mai grav din cauza pandemiei coronavirusului”, estimează cotidianul american. Același ziar amintește că, „luna trecută, președintele nord-coreean Kim Jong-un a avertizat că actuala criză de alimente se agravează”. Un ziar sud-coreean, Korea Herald, se întreabă dacă nu cumva „reluarea contactelor intercoreene va avea loc pe cale virtuală”. Același ziiar îl citează pe secretarul președintelui Moon Jae-in pentru relații publice care, în decursul unui interviu, a estimat că „s-ar putea ca niște legături telefonice directe să nu fie suficiente pentru intensificarea discuțiilor și negocierilor, iar un sistem virtual ar putea fi una dintre opțiuni pentru ca tratativele să se desfășoare în niște condiții cât mai convenabile”. Dar un ziar din aceeași zonă, japonezul Asahi Shimbun, menționează un profesor universitar sud-coreean, care estimează că, cităm, „Coreea de Nord mai știe că, într-o zi, va trebui să discute cu Administrația Biden și că, în consecință, Coreea de Sud are o valoare efectivă, ea putându-l convinge pe Biden să se îndrepte într-o direcție convenabilă pentru nord-coreeni”.

Statele Unite rămân și în atenția Iranului, iar conducătorul suprem al țării, Ayatollahul Ali Khamenei, tună și fulgeră. Potrivit cotidianului israelian The Times of Israel, „Khamenei a acuzat Statele Unite că se arată încăpățânate în privința tratativelor nucleare acum blocate, el subliniind că guvernul iranian actual a demonstrat că încrederea în Occident nu contează. ‚Occidentalii nu ne ajută, ci ne lovesc pe unde pot’”, a spus ayatolahul citat de acelai ziar. Oficiosul iranian în limba engelză, Tehran Times, îl citează și el pe ayatolah, care ar fi dat guvernului iranian următorul sfat: „Ori de câte ori ați încercat să ajungeți la un acord cu Occidentul sau cu SUA, ați eșuat. Dar atunci când n-ați ținut cont de ei și ați apelat la alte metode, ați progresat”. Apoi, un motiv de indignare ar putea fi și o știre apărută în ziarul israelian The Jerusalem Post, știre care nu suportă niciun alt comentariu„Un transfug iranian ajuns în echipa de judo a Mongoliei a obținut medalia de argint la Olimpiada de la Tokyo, dedicându-și victoria Israelului”.

Din păcate, în Europa, pandemia coronavirusului rămâne în actualitate, deși noutățile nu sunt tocmai îngrijorătoare. În prim-plan rămâne vaccinarea, iar informațiile sunt diverse. „Forul decizional din sectorul farmaceutic al Italiei a hotărât că vaccinul Moderna poate fi administrat minorilor între 12 și 17 ani”. Cotidianul italian La Repubblica notează că „vaccinul produs de Moderna va fi utilizat alături de Pfizer, vaccinul aprobat până acum”. În Marea Britanie, ministrul de externe Dominic Raab afirmă că, până în anul 2024, populația de pe glob nu va fi vaccinată echitabil dacă celelalte țări nu urmează exemplul Marii Britanii și nu donează vaccinuri statelor mai sărace”, notează ziarul britanic The Independent. Potrivit aceluiași ziar, „populația britanică adultă este vaccinată în proporție de 71%, iar Marea Britanie va dona peste 9 milioane de vaccinuri AstraZeneca unor țări precum Indonezia, Jamaica și Kenya”.

În schimb, Norvegia se arată mai prudentă și „amână ultima etapă care ar fi pus capăt izolării provocate de coronavirus”. Ziarul The Local Norway menționează că „decizia a fost amânată până la sfîrșitul lunii iulie sau începutul lunii august”. Explicația ministrului norvegian al sănătății, Bent Høie, a fost simplă, el subliniind că, cităm, “după cum era de așteptat, varianta Delta a virusului a devenit dominantă și nu se știe cum va fi afectată Norvegia”.

În sfârșit, ziarul francez Le Figaro face și o statistică în privința vaccinărilor. Până ieri, ”în Franța fuseseră vaccinate cu cel puțin o doză peste 40 de milioane de persoane, dar, la nivel mondial, Malta este cea care conduce, cu peste 80% din populație vaccinată, ea fiind urmată de Islanda și de Emiratele Arabe Unite”.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR