După primele şase luni ale anului, deficitul bugetar al României era sub 3% din PIB (Ministerul Finanţelor)

Deficitul bugetar al României, după primele șase luni ale anului, era sub 3% din produsul intern brut, în scădere față de anul trecut, arată datele centralizate de Ministerul Finanțelor. Iulian Olescu a citit raportul care consemnează creșteri ale veniturilor, dar și ale cheltuielilor bugetare.

Reporter: Veniturile bugetului general consolidat au depășit de 176 de miliarde de lei, fiind cu peste 20 de procente mai mari decât cele încasate în aceeași perioadă a anului trecut, rezultat influențat însă de faptul că ne raportăm la datele din 2020, an marcat de debutul pandemiei.

Influențe pozitive asupra veniturilor au avut și redresarea indicatorilor economici, dar și recuperarea parțială a unor categorii de venituri, în special contribuții de asigurări și TVA.

Şi cheltuielile bugetului general consolidat au crescut în termeni nominali cu aproape 10 procente, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Dintre acestea, cheltuieli de investiții au fost cu 5,23 de miliarde de de lei mai mari, iar plățile cu caracter excepțional generate de pandemia COVID-19 au fost de peste 8 miliarde. Şi cheltuielile de personal au crescut cu 4,5%, iar cele cu asistența socială cu aproape nouă procente./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 iulie