Grecia trece în scenariul roşu în plin sezon turistic

Ȋn plin sezon turistic, zone întregi din Grecia au trecut în scenariul roșu de risc COVID, iar unii turiști români au decis să își scurteze sejurul și să ajungă acasă înainte de duminică, pentru a nu intra în carantină.

Epidemiologii greci estimează că numărul de cazuri zilnice va începe să scadă după 15 august. Detalii în relatarea semnată, de la Atena, de Michaela Lambrinidou.

Reporter: Grecia, una dintre ţările preferate de turiștii români, a intrat în lista roșie de risc epidemiologic din România, după ce rata de infectare a ajuns la 3,46 la mia de locuitori. Experţii sanitari greci se află în stare de alertă, în condițiile în care încărcătura virală crește zilnic în numeroase destinații turistice din teritoriu, cu precădere în insule, și de aceea ministrul pentru protecția civilă, Nikos Hardalias, a făcut un apel la turiștii și rezidenții de pe insulele afectate să respecte strict protocoalele sanitare pentru a putea fi controlată și oprită răspândirea virusului.

Epidemiologii estimează că în Grecia fenomenul va culmina până la 15 august, după care se va stabiliza şi apoi va prezenta un declin în combinație cu programul de imunizare a populației autohtone. Potrivit Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, 13 insule grecești au fost marcate cu culoarea roșu închis pe harta răspândirii COVID-19, după ce s-a înregistrat o creștere rapidă a numărului de infecții.

Printre insulele care atrag milioane de oameni în fiecare vară, dar acum au un risc epidemiologic ridicat, se numără: Mykonos, Ios, Santorini, Rhodos și Creta în Marea Egee şi insulele Lefkada și Zakynthos în Marea Ionică, în partea vestică a Greciei, aflată acum la un pas de lockdown general./csimion/schelaru/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 iulie