Revista presei internaționale, 2 august 2021

Peste patru miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID au fost administrate la nivel mondial, anunţă presa internaţională. Patru din zece doze administrate (1,6 miliarde) au fost administrate în China, iar India, cu 451 de milioane, şi Statele Unite, cu 343 de milioane, completează cu brio podiumul, scrie Le Vif. Dar, raportat la populaţie, printre ţările de peste un milion de locuitori, în Orientul Mijlociu se află campionul vaccinării, şi anume Emiratele Arabe Unite, continuă Le Vif şi adaugă că următoarele în plutonul fruntaş sunt Qatar, Chile, Canada, Israel, Singapore, Regatul Unit, Mongolia, Danemarca şi Belgia, toate depăşind mai mult sau mai puţin pragul de 50% din populaţie complet vaccinată, în timp ce China, Statele Unite şi Uniunea Europeană nu sunt departe. Totuşi, atenţionează Le Vif, trei ţări încă nu şi-au început campania de vaccinare: Burundi, Eritreea şi Coreea de Nord. Răspândirea necontrolată a variantei Delta amână ieşirea din criză, titrează La Tribune. Apariţia foarte virulentei variante Delta a luat pe nepregătite OMS şi guvernele, inclusiv pe cele care şi-au vaccinat masiv populaţia, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras semnalul de alarmă privind efectele variantei deosebit de contagioase, avertizând contra ridicării restricţiilor sanitare prea devreme, notează La Tribune. La Bruxelles, comisarul UE pentru piaţa internă, Thierry Breton, a afirmat că platformele online ar trebui să îşi asume şi ele responsabilitatea de a învinge rezistenţa la vaccinuri, răspândită prin dezinformare, citează EUObserver şi menţionează că declaraţia vine după ce Comisia Europeană a publicat rapoartele mai multor astfel de platforme cu privire la măsurile luate în iunie pentru contracararea dezinformării legate de coronavirus. Obligativitatea vaccinării contra COVID câştigă teren în lume în confruntarea cu răspândirea variantei Delta, vizând cel mai adesesa domenii ţintite, precum cel sanitar, scrie Le Soir, amintind că la Vatican, o notă datată 8 februarie a făcut obligatoriu vaccinul pentru locuitorii celui mai mic stat din lume şi pentru angajaţii care lucrează acolo, iar în Franţa, Grecia, Italia, Ungaria şi Regatul Unit, personalul sanitar şi cel de îngrijire au diverse termene pentru a se vaccina, în timp ce în Rusia, primarul Moscovei a decretat pe 16 iunie vaccinarea obligatorie pentru angajaţii din sectorul serviciilor publice. De asemenea, Arhipelagul Fidji, Arabia Saudită şi Pakistanul fac obligatorie vaccinarea unor angajaţi din sectorul public şi din cel privat, iar în China, la mijlocul lui iulie, circa 20 de colectivităţi locale au avertizat că persoanele de peste 18 ani nevaccinate nu vor mai fi primite, în curând, în spitale, şcoli sau în transportul public, adaugă Le Soir.
Un val de proteste s-a întins în toată Europa împotriva paşaportului verde, în principal în Italia, Elveţia sau Franţa, protestatarii văzând restricţiile anti-COVID ca pe un atac asupra libertăţilor civile, scrie Euronews. Manifestaţii importante au avut loc a treia sâmbătă consecutiv contra extinderii certificatului sanitar, în mai multe oraşe din Franţa, informează Les Echos. 204.090 de manifestanţi în toată Franţa, dintre care 14.250 la Paris, potrivit Ministerului de Interne, s-au reunit în cortegii heteroclite formate în special din veste galbene şi antivaccinişti, fiind înregistrate şi ciocniri cu forţele de ordine, precizează ziarul francez.
Un semnal încurajator vine din SUA, unde economia a revenit la nivelul de dinaintea crizei, în al doilea trimestru, în ciuda creşterii dezamăgitoare a PIB-ului, în timp ce preţurile au continuat să urce în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani, consemnează Courrier International. „America este din nou în mişcare, iar noile cifre ale PIB-ului ne readuc economia la niveluri pre-pandemice”, a reacţionat preşedintele american Joe Biden, pe Twitter, citează publicaţia franceză, subliniind că
Joe Biden mizează pe un program faraonic de cheltuieli sociale şi de mediu, de 3.500 de miliarde de dolari, pentru a asigura creşterea ţării de-a lungul mai multor ani.
La Roma, Colosseumul a fost gazda deschiderii Summit-ului G20 al Culturii, urmat de concertul Orchestrei de Tineret „Luigi Cherubini”, dirijat de maestrul Riccardo Muti, la Palatul Quirinale, sediul preşedinţiei italiene, anunţă Euronews. La Roma, miniştrii celor mai mari 20 de economii mondiale au discutat problemele importante pentru sector, inclusiv politicile de conservare şi protecţie, traficul ilicit de opere de artă şi redeschiderea muzeelor după pandemie, gazde fiind premierul şi ministrul Culturii, precizează Euronews. Premierul italian Mario Draghi a reamintit că sectorul călătoriilor şi turismului valorează 13% din produsul intern brut al ţării sale şi angajează direct sau indirect trei milioane şi jumătate de persoane, iar prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă aprobat de Uniunea Europeană se investesc în aceste activităţi aproape 7 miliarde de euro, citează Euronews.(Cristina Zaharia)/czaharia/denisse