2021. augusztus 3

Tiltott az előállatok szállitása a nagy hőségben
A hatoságok felhivták a figyelmet, hogy a kánikula miatt tiltott az előállatok szállitása. Florin Cîţu miniszterelnök bejelentette, lévén hogy e területen a parlament nem tette kötelességét, jómaga hozza meg a szükséges intézkedéseket a vonatkozó törvény kiigazitásáért. Másrészt, számos civilszervezet figyelmezetett arra, hogy Románia eltekint a jogszabálytól és a nagy hőségben is folyamatosan szállitja az előállatokat a közép-keleti országokba,  közúton és hajón egyaránt. Az állatvédelmi szervezetek több teherautót láttak a napokban Midia kikőtőben, amelyek élőállatokat szállitottak a kikötőben várakozó hajóknak. A civilszervezetek a rendőrségtől és az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóságtól (ANSVSA) az élőállatok szállitásának megakadályozását és a szállitmányt jóváhagyó állatorvosok megbűntetését kérték.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.03)
Az OMV nem adhatja el a Petromnál vásárolt részvényeit a román állam beleegyezése nélkül
Az OMV osztrák olajtársaság nem adhatja el a Petrom vállalatnál birtokló részvényeit a román állam belegyezése nélkül, nyilatkozta Virgil Popescu energiaügyi miniszter. Az OMV a Gazprom gázipari vállalat általi álvétele egyszerű spekuláció. A törvény értelmében, nemzetbiztonsági okokból Románia elutasithatja a szénhidrogének feltárására és kiaknázására vonatkozó engedmények kiutalását. Az OMV a részvények 51 százalékával, a román állam 20 százalékával és a Tulajdonalap 7 százalékával rendelkezik az OMV Petromnál, mig a fennmaradó részvények tranzakcióját a bukaresti és a londoni értéktőzsdén bonyolitják le. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.03)
A szocialisták biróságon kérik egy kormányhatározat hatálytalanitását
A Szociáldemokrata Párt (PSD) biróságon kéri azon kormányhatározat hatálytalanitását, amely előirányozza, hogy a szabadtéri tűntetéseken és más tiltakozó jellegű akciókon 100, illetve 500 személy vehet részt. A szociáldemokraták szerint aránytalan e korlátozás, mivel a járványügyi helyzet lehetővé teszi, hogy a szabadtéri koncerteken, előadásokon, fesztiválokon legtöbb 75 ezren vegyenek részt, védőmaszkkal. A kulturális eseményeken való részvétel védettséghez vagy PCR-teszthez kötése nem indokolja a gyűlekezési jog leszoritását, mivel nincs hivatalos adat arról, hogy a beoltott személyek tovább adják vagy sem a virust, vélekedett a PSD. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.03)
Romániában, ez év júliusában több mint 17.500 járművet vettek nyilvántartásba
Romániában, ez év júliusában több mint 17.500 járművet vettek nyilvántartásba, 20%-al többet az elmúlt év ugynezen időszakához képest, közölte a Gépjárműgyártók és Importőrök Szövetsége. Ezek közül több mint 15.000 új autó volt, ami csaknem 20%-al jelent többet a tavalyi évhez képest.Az év első hét hónapjában 235 ezernél tőbb  használt személygépkocsit regisztráltak, azaz 11%-al többet az elmúlt esztendő azonos időszakához viszonyitva.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.03)
Az Országos Diáktanács az új tanév-kezdés feltételeinek közlését kérte a tanügyi- és egészségügyi minisztériumoktól
Az Országos Diáktanács azt kérte a tanügyi- és egészségügyi minisztériumoktól, hogy a hónap végéig közöljék az új tanév-kezdés feltételeit, mivel a hatóságok már számtalanszor figyelmeztettek a koronavirus negyedik hullámára, ami véleményük szerint nem kerülhető el Romániában sem.A Diáktanács szerint e kérdésben nagyon fontos az előreláthatóság, valamint az, hogy a tanév kezdésével kapcsolatos döntéseket igazitsák a helyi körülményekhez és decentralizálják az esetleges forgatókönyveket, melyek értelmében a tanulók visszatérnek a tantermekbe.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.03)
Rozália Gănciulescu – RADOR