Cresc tensiunile dintre Israel, Marea Britanie, Statele Unite şi Iran, după atacul cu dronă asupra unui petrolier în Marea Arabiei

Realizator: Cresc tensiunile dintre Israel, Marea Britanie, Statele Unite şi Iran, după atacul cu dronă asupra unui petrolier administrat de un miliardar israelian în Marea Arabiei, în urma căruia şi-au pierdut viaţa doi membri ai echipajului navei, un român şi un britanic. Israelul a catalogat incidentul drept o încălcare clară a dreptului internaţional. Şi la Bucureşti, Ministerul de Externe a condamnat cu fermitate atacul şi l-a convocat de urgenţă pe ambasadorul Iranului în ţara noastră. Măsuri similare au fost luate şi la Londra, unde premierul Boris Johnson a declarat că Iranul trebuie să suporte consecinţele – după cum transmite corespondenta noastră la Londra, Aura Neag:
Reporter: Premierul britanic, Boris Johnson, a catalogat atacul asupra petrolierului comercial din Marea Arabiei, în care a fost ucis un român și un britanic, ca fiind, citez, „revoltător”. Atacul a avut loc în 29 iulie. Nava se află sub management israelian. Marea Britanie şi Statele Unite acuză Iranul că s-ar afla în spatele atacului, acuzaţie negată de guvernul de la Teheran.
Şi ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, a condamnat în termeni duri ceea ce pare a fi un atac iranian cu dronă asupra navei.
În ultimele zile Israel, Marea Britanie şi Statele Unite au înăsprit tonul împotriva Iranului:
Boris Johnson: Cred că Iranul trebuie să suporte consecinţele a ceea ce a făcut. În mod clar acesta a fost un atac inacceptabil şi revoltător asupra navigaţiei comerciale. Este absolut vital ca Iranul şi orice altă ţară să respecte dreptul de a naviga liber în jurul lumii, iar Marea Britanie va continua să insiste asupra acestui lucru.
Reporter: Ieri, guvernul de la Londra l-a convocat pe ambasadorul Iranului în Marea Britanie pentru a da explicații. La rândul lui guvernul de la Teheran i-a convocat pe însărcinaţii cu afaceri din cadrul ambasadelor Marii Britanii și României pentru a protesta împotriva acuzațiilor aduse Iranului./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 august)