Tribunalul Suprem Electoral din Brazilia a declanşat cercetări împotriva preşedintelui, Jair Bolsonaro

Motivul este că acesta susţine că adversarii săi politici vor să fraudeze alegerile prezidenţiale programate pentru anul viitor prin sistemul votului electronic.

Bolsonaro, care doreşte să candideze la alegerile din 2022 de mai multe ori s-a arătat sceptic faţă de votul electronic, care din 1996 funcţionează în Brazilia – scrie Telex citând MTI. Preşedintele joi în cadrul unui videoclip postat pe Facebook a dezbătut pe larg acest subiect ajungând la concluzia că este convins că au existat fraude la precedentele două alegeri. Bolsonaro spunea că în lipsa unor buletine de vot pe suport fizic, nu se poate verifica ulterior existenţa votului contabilizat. De aceea el a propus schimbarea sistemului de vot electronic în sensul că cei care au votat să primească un certificat tipărit, prin care s-ar putea controla ulterior exprimarea votului. Acesta a adăugat că s-ar putea să nu accepte rezultatul votului de anul viitor, dacă sistemul nu va fi schimbat. Mai demult a declarat că dacă nu vor fi certificate tipărite, atunci nici alegeri nu vor mai fi în 2022.

Preşedintele însă nu a reuşit să aducă dovezi în susţinerea afirmaţiilor sale, iar criticii săi spun că vrea să submineze încrederea în autorităţile electorale, şi în cazul pierderii alegerilor să poată ataca rezultatul scrutinului – scrie Associated Press. Tribunalul Suprem Electoral (TSE) a respins ca nefondate afirmaţiile preşedintelui, arătând că sistemul folosit în prezent este sigur şi oferă mai multe posibilităţi de verificare a rezultatelor. Preşedintele TSE, Luís Roberto Barroso a declarat pentru Associated Press că reforma propusă de Bolsonaro ar fi o soluţie riscantă la o problemă inexistentă, şi ar crea oportunităţi pentru cumpărarea de voturi şi reclamaţii de fraudă.

TSE a decis că se adresează Curţii Supreme de Justiţie, să clarifice dacă Bolsonaro a comis vreo infracţiune atunci când pe reţele de socializare a atacat sistemul electoral al ţării şi „a ameninţat democraţia braziliană”. Luni TSE a decis prin vot declanşarea cercetărilor împotriva lui Jair Bolsonaro, după ce acesta a acuzat pe judecătorii tribunalului că prin menţinerea sistemului actual de vot electronic vor să îl favorizeze pe candidatul stângii Luiz Inácio Lula da Silva ca să ajungă din nou la putere (da Silva a mai fost preşedintele Braziliei în perioada 2003 – 2010).

Despre propunerea lui Bolsonaro joi va vota o comisie parlamentară. Susţinătorii preşedintelui la sfârşitul săptămânii au organizat demonstraţii în mai multe oraşe, cerând modificarea legii electorale în sensul dorit de Bolsonaro.

În Brazilia Tribunalul Suprem Electoral finanţează cercetarea şi dezvoltarea sistemelor electorale electronice. Ţara din America Latină a fost prima din lume care în 2000 a introdus votul exclusiv electronic. În ţară oamenii votează în masă pentru că votul este obligatoriu pentru persoanele între 18 şi 70 de ani. Neexercitarea dreptului de vot fără un motiv întemeiat atrage după sine amenda.

Luni 18 judecători activi şi un fost magistrat au ieşit în faţa opiniei publice şi au dat asigurări că sistemul electoral electronic este sigur şi nu există posibilitatea fraudării scrutinului. Aceştia au subliniat că din 1996 niciodată nu s-a putut documenta vreo fraudă. Judecătorii erau de părere că prin numărarea manuală a certificatelor de vot procedura ar fi mai greoaie, în plus posibilitatea fraudei ar fi mult mai mare.

Jair Bolsonaro este considerat de presa occidentală ca un lider de extremă dreapta şi un admirator al lui Donald Trump. Acesta mult timp a negat sau a minimalizat pericolul reprezentat pentru sănătatea publică a virusului SARS-CoV-2, până când el însuşi a contactat boala. Modelul său politic, fostul preşedinte american, Donald Trump a fost la fel se suspicios cu privire la sistemul de vot electronic şi la adresa votului prin corespondenţă. Trump din acest motiv nu a acceptat rezultatul alegerilor din 2020 şi îşi construieşte campania sa electorală pe ideea că alegerile au fost fraudate.

Székely Ervin, RADOR