2021. augusztus 4

Szeptember 13-án kezdődik a tanév

Ezt Sorin Cîmpeanu oktatásügyi miniszter jelentette ki tegnapi sajtóértekezletén. Az új tanévben valamennyi diáknak személyesen jelen kell lennie az iskolákban a tanórákon. Ugyanakkor a tárcavezető azt ígéri, hogy időben megérkeznek a tankönyvek is. A miniszter elmondta, hogy információi szerint az egyetemeken is a diákok fizikai jelenlétével kezdődik az oktatás.

Sorin Cîmpeanu elmondta, hogy személyesen a diákok személyes jelenlétét szorgalmazza az iskolákban, de a járványügyi helyzettől függően nem zárja ki az online-oktatás elrendelésének a lehetőségét sem. Ugyanakkor úgy vélte, hogy az egészségügyi előírásokat messzemenően betartják az iskolákban. A miniszter szerint a tanszemélyzet minden tagjának be kellene oltatnia magát Covid – 19 ellen, de egyelőre nem teszik kötelezővé számukra az oltásokat. Hozzátette, hogy fontosnak tartja az iskolai teszteléseket is, ezeknek a költségeit az állami költségvetésből kellene fedezni. (Radio România Actualităţi)

Az OMV nem adhatja el a Petrom részvényeit a román állam beleegyezése nélkül

Virgil Popescu energiaügyi miniszter úgy véli, hogy azok a hírek, miszerint az orosz olajipari óriás, a Gazprom venné meg a Petrom-részvényeket, üres spekulációk. A törvény értelmében nemzetbiztonsági megfontolásból Románia megtagadhatja, hogy koncesszióba adja szénhidrogén készleteit. Az ausztriai OMV Európa egyik legnagyobb olajvállalata, amelyiknek 51%-os tulajdona van az OMV-Petrom integrált olajvállalatban. A részvények 20%-át a román állam birtokolja, 7% az Állami Vagyonalapé, a többit pedig a bukaresti és a londoni tőzsdén szabadon értékesítették (RADOR Hírügynökség)

Ma rendkívüli parlamenti ülésszakra hívják össze a Szenátust

Az intézkedés célja az, hogy a szenátorokat tájékoztassák a kormány július 28-án elfogadott sürgősségi kormányrendeletéről, amelyik lehetőséget ad a helyhatóságoknak arra, hogy hitelt vegyenek fel az államkincstárból. Mint arról a közszolgálati rádió riportere, Alina Stănuţa beszámolt erre azért van szükség mert az alkotmány értelmében egy sürgősségi kormányrendelet akkor lép életbe, amikor azt benyújtják a törvényhozás azon házába, ahol elsőként vitatják meg. Amennyiben a parlament vakáción van, akkor a jogszabály tervezetének a benyújtását követően öt napon belül össze kell hívni az illetékes testület ülését. (Radio România Actualităţi)

A kánikula miatt késnek a vonatok

A Román Vasút-társaság (CFR) a különösen magas hőmérsékleti értékek miatt a vasúti forgalom biztonságának érdekében 30 km/h-val csökkenti a vonatok sebességét ott, ahol ezt a körülmények indokolják. Ezt az intézkedést a vasúti közlekedés biztonságát szavatoló jogszabályok írják elő. A közszolgálati rádió riporterének, Alexandru Lancuzovnak a tájékoztatása szerint azok a vonatok amelyek ma reggel érkeztek meg a tengerpartra, 80 percet késtek. A Bukarest – Konstanca felújított vonalon nem szükséges a sebességkorlátozás, tekintettel arra, hogy itt a síneket úgy építették meg, hogy ilyen hőmérsékleti körülmények között is bírják a terhelést. (Radio România Actualităţi)

Egy román tengerészt fogva-tartanak Cipruson

Erről a Román Külügyminisztérium adott ki tájékoztatást, miután az esetről Románia nicosiai nagykövetségét értesítette a legénység egy másik tagja. Később a román nagykövetséget a tengerész családja és a hajózási társaság képviselője konzuli szolgálatra kérte fel. Előzetes információk szerint a román tengerészt azért állították elő, mert a neve szerepel a ciprusi hatóságok nyilvántartásában. Ma reggel a román diplomáciai képviselet egyik munkatársa felkereste azt a helyet, ahol a román állampolgárt fogva-tartják, azért, hogy meglátogassa őt és, hogy tárgyaljon a ciprusi hatóságokkal. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR