Ministerul de Interne doreşte să schimbe Codul Rutier

Realizator: Ministerul de Interne doreşte să schimbe Codul Rutier pentru a introduce pedepse mai aspre, după ce a crescut numărul celor care şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere. Poliţia Rutieră arată că viteza excesivă este principala cauză a acestor evenimente. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Georgian Drăgan:
Georgian Drăgan: Dacă este să ne referim la circulația pe contrasens pe autostradă la acest moment este sancționată cu amendă între 870 şi 1305 lei, iar permisul de conducere se suspendă pentru o perioadă de 60 de zile, iar propunerea legislativă este aceea că această sancțiune contravențională să fie încadrat în clasa a patra de sancțiuni, respectiv între 9 și 20 de puncte amendă, ceea ce înseamnă o amendă de până la 2.900 de lei, iar permisul de conducere să fie reținut pentru o perioadă 120 de zile. Tot la acest moment, pe legislația actuală circulația pe banda de urgență a autostrăzilor constituie contravenție și se sancționează doar cu amendă, iar propunerea este de modificare a acestei prevederi și de introducere a suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, în concret reținerea permisului de conducere pentru 60 de zile.
Realizator: Ultima propunere de modificare a Codului Rutier, lansată în dezbatere publică, se referă la sancţionarea pietonilor care folosesc telefonul mobil când traversează strada, atenţia lor fiind astfel distrasă./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 august)