Şcoala va începe la 13 septembrie, în format fizic pentru toţi elevii şi nu vor fi întârzieri în ceea ce priveşte asigurarea manualelor

Şcoala va începe la 13 septembrie, în format fizic pentru toţi elevii şi nu vor fi întârzieri în ceea ce priveşte asigurarea manualelor – spune ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Într-o amplă conferinţă de presă, acesta a vorbit şi despre testarea anti-COVID în şcoli sau despre vaccinarea cadrelor didactice şi a adăugat că are semnale că şi universităţile vor începe noul an de învăţământ cu prezenţa fizică a studenţilor la cursuri. Nicoleta Stoian vine cu mai multe informaţii.
Reporter: Nicoleta Stoian – Ministrul Sorin Cîmpeanu s-a pronunţat în favoarea începerii şcolii cu toţi elevii în bănci, fără alte scenarii. El a precizat, însă, că va lua în considerare orice alte variante, în funcţie de evoluţia epidemiei de COVID.
Sorin Cîmpeanu: Bazându-mă pe informaţiile pe care le am în limită de competenţă, bazându-mă pe cunoaşterea condiţiilor din şcoli, în care regulile sanitare au fost respectate mai riguros decât în orice alte locuri, cu excepţia unităţilor sanitare, bazându-mă pe nivelul ridicat de vaccinare a personalului din învăţământ în raport cu orice altă categorie de personal, bazându-mă pe acţiunile pe care le avem în vedere pentru a susţine importanţa şi necesitatea vaccinârii, mă pronunţ cât se poate de clar în favoarea deschiderii şcolii cu prezenţă fizică pentru toţi elevii, fără scenarii de funcţionare.
Reporter: În ceea ce priveşte cadrele didactice, Sorin Cîmpeanu susţine importanţa vaccinării anti-COVID, dar nu se declară adeptul impunerii acestui lucru. De asemenea, ministrul a afirmat că este în favoarea testării în şcoli, iar costurile ar trebui suportate de stat numai atunci când există suspiciuni de infectare. Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu a dat asigurări că, în acest an şcolar, elevii vor avea manualele la timp.
Sorin Cîmpeanu: Sunt deja lansate comenzile. Am primit asigurări că nu vor exista întârzieri anul acesta cu privire la disponibilitatea manualelor.
Reporter: În aceeaşi conferinţă de presă, ministrul educaţiei a mai anunţat că a solicitat universităţilor care au eliberat titluri de doctor să verifice tezele care au stat la baza acordării acestora, în vederea prevenirii şi combaterii plagiatului. El a spus că analiza ar trebui să aibă loc în termen de un an şi a precizat că ministerul va acorda bani pentru această operaţiune.#HUN/denisse