Incendiu la un depozit de deşeuri din Drobeta Turnu-Severin

Realizator: Un incendiu de mare întindere a izbucnit în această seară la groapa ecologică de deşeuri a municipiul Drobeta Turnu-Severin, administrată de o firmă privată. Focul, care s-a extins pe o suprafaţă de aproximativ 1.000 de metri pătraţi, a pornit de la un incendiu de vegetaţie scăpat de sub control, relatează corespondentul RRA Mihai Bădescu:
Reporter: Trei autospeciale de pompieri intervin deja de circa patru ore pentru a reuşi să oprească propagarea incendiului în adâncime. O astfel de situaţie ar presupune un efort foarte mare de stingere şi pe o durată lungă de timp, pentru că pe depozit sunt multe deşeuri combustibile. Tocmai din această cauză, dar şi pentru că în judeţ pompierii intervin în cel puţin alte trei incendii de mare întindere, în localităţi diferite, au fost solicitate forţe suplimentare de la ISU Dolj, care să vină în sprijinul pompierilor din Mehedinţi. Incendiul se manifestă cu degajare foarte mare de fum, poluarea fiind cea mai mare problemă. Reprezentanţii Protecţiei Mediului au deplasat în zonă mijloce de măsurare a particulelor toxice din aer pentru a stabili dacă există concentraţii crescute şi risc pentru populaţie. Până la această oră, norul de fum nu afectează aglomerarea urbană din oraşul Drobeta Turnu-Severin şi s-a propagat către mai multe localităţi din zonele rurale.
Realizator: O amendă de 100 de mii de lei a fost aplicată astăzi de Garda de Mediu în cazul incendiului produs la sfârşitul lunii trecute tot la un depozit de deşeuri din zona de nord a municipiului Arad. A fost nevoie ca pompierii, mai bine de 100 de angajaţi de la detaşamentul din Arad, ajutaţi de alţi aproape 100 de voluntari, să intervină timp de mai multe zile şi abia azi-dimineaţă au fost lichidate ultimele focare. Incendiul a cuprins o suprafaţă de 4 mii de metri pătraţi, pe care erau deşeuri nepericuloase şi s-au folosit peste 2 milioane de tone de litri de apă. Amenda a fost aplicată companiei care operează depozitul pentru nerespectarea prevederilor legale, care impun luarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea poluării, a accidentelor şi limitarea consecinţelor acestora./lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 august)