Moment inedit la Jocurile Olimpice: medalia de aur a fost împărțită de doi atleți la proba de sărituri în înălțime

Jocurile Olimpice din Tokyo au oferit o adevărată lecție de prietenie în proba de sărituri în înălțime, în momentul în care reprezentantul Italiei, Gianmarco Tamberi, și reprezentantul Qatarului, Mutaz Barshim, au obținut scoruri egale la săritura de 2,37 m.

Din acest motiv, un oficial olimpic a fost trimis pentru a discuta cu cei doi atleți și li s-a oferit șansa de a participa la o serie de sărituri de departajare pentru a se decide câștigătorul aurului olimpic. Mutaz Bashim a întrebat dacă există posibilitatea de a obține două medalii de aur, iar în momentul în care i-a fost confirmat acest aspect, cei doi atleți au sărbătorit împreună  reușita de a se clasa pe primul loc: au sărit unul în brațele celuilalt și au s-au bucurat de victorie.

Un astfel de moment nu a mai avut loc la Jocurile Olimpice de 109 ani, iar această medalie reprezintă o dovadă clară a eforturilor depuse de Gianmarco Tamberi, care a ratat participarea la Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio, în urma unei accidentări chiar înainte de marea competiție.

Mutaz Bashim, pe de altă parte aduce Qatarului cea de-a doua medalie de aur de la Tokyo și adaugă această reușită în palmaresul deja existent, fiind deținătorul a două titluri mondiale la atletism.

Medalia de bronz a fost câștigată de reprezentantul Belarusului, Maksim Nedasekau care a obținut tot un rezultat de 2,37 m la săritura în înălțime, dar în urma unor încercări ratate s-a clasat pe a treia poziție a podiumului.

Articol de Alexandra Stoian