OSCE nu va trimite observatori la alegerile parlamentare de luna viitoare din Rusia

OSCE nu va trimite observatori la alegerile parlamentare de luna viitoare din Rusia. Decizia a fost luată după ce autoritățile de la Moscova au limitat numărul de observatori.

Corespondenţă de la Moscova – Reporter: Alexandr Beleavschi – OSCE a monitorizat toate alegerile din Rusia post-sovietică, începând cu primele, care au fost cele parlamentare din 1993. Rusia, invocând situația epidemiei de coronavirus, a aprobat din partea OSCE doar 60 de observatori, față de 500 solicitați de ODIHR.

Potrivit șefului ODIHR, Matteo Mecacci, actualele reglementări sanitare din Rusia nu justifică însă asemenea restricții, în timp ce stabilirea independentă a numărului de observatori este necesară pentru desfășurarea unei misiuni complete de monitorizare.

Președinta Comisiei Electorale Centrale a Rusiei, Ella Pamfilova, şi-a exprimat regretul faţă de decizia ODIHR și speranța că biroul și-o va revizui, în caz contrar, a spus ea, locurile alocate OSCE urmând să fie redistribuite altor organizații internaționale.

Vicepreședintele Dumei de Stat, Petr Tolstoi, a declarat că ODIHR vrea să amplifice la maximum scandalul, dar nu va merge până la nerecunoașterea alegerilor, pentru că aceasta ar însemna ruperea tuturor relațiilor parlamentare cu Rusia./cpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 august