Revista presei internaționale – 5 august

Presa internațională continuă să relateze despre răspândirea și caracteristicile variantei Delta a noului coronavirus. ”Chiar dacă 60% dintre europeni au fost vaccinați, OMS avertizează că nu se întrevede încă sfârșitul pandemiei și că toate guvernele trebuie să ţină garda sus, deoarece din cauza variantei Delta, infecțiile cu Covid-19 au depășit 60 de milioane doar în regiunea europeană” – transmite Euronews. Imunizarea completă sau doza dublă de vaccin protejează împotriva virusului și a variantelor sale, însă, în ciuda acestui fapt, a subliniat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, „trebuie să rămânem vigilenți pentru sănătatea noastră și protejarea celorlalţi”.
Vaccinaţii au de trei ori mai puţine şanse de a fi pozitivi, atenționează cotidianul elvețian LE TEMPS, citând rezultatele unui studiu realizat de Imperial College din Londra, care arată de asemenea că persoanele complet vaccinate au mai puţine şanse să transmită virusul. Aceste rezultate confirmă datele precedente, care arată că două doze de vaccin dau o protecţie bună contra infectării. Totuşi, „există în continuare un risc de infectare, deoarece niciun vaccin nu este eficace 100%”, continuă Le Temps, făcând apel la „prudenţă”.
Din LA LIBRE BELGIQUE aflăm că UE a aprobat un nou contrat de achiziţie anticipat de vaccinuri contra coronavirusului, de astă dată cu compania farmaceutică americană Novavax. ”Este al 7-lea partener cu care semnează executivul european un asemenea contract, în beneficiul celor 27 de state membre. Primul datează din vara trecută, cu AstraZeneca, urmat de acorduri de achiziţie anticipată cu BioNTech-Pfizer, Moderna, Janssen (Johnson & Johnson), Sanofi-GSK şi CureVac. S-a adăugat contractul cu Novavax, pentru furnizarea a 100 de milioane de doze de vaccin, cu o opţiune pentru alte 100 de milioane.
Cotidianul iberic CADENA SER notează că Spania este țara europeană cu cele mai multe persoane complet vaccinate, având 57,61% din populație complet imunizată, potrivit datelor de la Universitatea Oxford. Raportul a fost prezentat marți de grupul de cercetare BIOCOMSC al Universității Politehnice din Catalonia. Conform acestor date, Spania se află înaintea Belgiei și chiar a Regatului Unit. Cu toate acestea, ţările care injectează cele mai multe doze zilnice sunt Italia, cu 477.000, și Germania, cu 409.000, față de cele 391.000 de doze zilnice din Spania, potrivit acelorași surse.
Măsurile de prevenire a răspândirii bolilor sunt dintre cele mai diversificate. Ibiza angajează detectivi anti-party-uri clandestine, deghizați în turiști, ne informează CORRIERE DELLA SERA. Sub masca unor turiști în căutare de distracție, anti-petrecăreții sunt așteptați să se amestece printre tineri și să intercepteze știri despre petrecerile ilegale. La care, inevitabil, va descinde poliția.
„Petrecerile ilegale nu sunt doar o problemă de ordine publică”, avertizează poliția, ”ci implică și riscuri pentru sănătatea publică. La aceste petreceri au fost identificați nu doar turiști, ci și rezidenți sau lucrători sezonieri, care apoi se amestecă cu populația și transmit virusul mai departe. După cum remarcă însă cotidianul italian, este de mirare faptul că autoritățile au decis să facă publică o mutare care ar fi trebuit să rămână secretă, căci astfel îi pun în gardă pe organizatorii petrecerilor clandestine.
Un alt cotidian italian, LA STAMPA, relatează pe larg despre incidentul în care a fost implicată o navă britanică în Golful Oman. Nava Asphalt Princess, sub pavilion panamez, a fost deturnată: opt sau nouă persoane înarmate au urcat la bord și au preluat controlul, echipajul fiind luat ostatic. La rândul său, cotidianul The Times scrie că Iranul este acuzat din nou de deturnare a petrolierului, deoarece există suspiciunea că bărbații înarmați care au urcat la bord sunt de fapt „membri ai armatei iraniene, sau aliații lor”. În context, La Stampa reamintește că „Regatul Unit, Statele Unite și România au ajuns la concluzia că foarte probabil Iranul este responsabil pentru incidentul de acum cinci zile, în care un petrolier administrat de o companie israeliană a fost atacat cu o dronă în largul coastelor Omanului, ucigând un britanic și un român”.
Pe aceeași temă, citim în NEW YORK POST că Statele Unite se consultă cu Regatul Unit, cu România și cu Israelul pe tema unor presupuse atacuri iraniene, excluzând însă renunțarea la acordul nuclear. ”Atacul asupra petrolierului Mercer Street, deținut de o companie japoneză, dar gestionat de firma israeliană Zodiac Maritime, a fost primul atac soldat cu victime după o serie întreagă de atacuri asupra unor vase comerciale din regiune, atacuri datorate tensiunilor cu Iranul. Deși a condamnat Teheranul, Administrația Biden a exclus orice tentativă de încetare a negocierilor privind acordul nuclear, spre revolta unor reprezentanți ai Partidului Conservator, apropiați ai fostului președinte Donald Trump, mai precizează New York Post./rlambru
(R.L., Agenția de Presă RADOR)