Şedinţă extraordinară a Parlamentului Republicii Moldova

La Chişinău, este şedinţă extraordinară a Parlamentului pentru învestirea viitorului guvern pro-european. Votul ar trebui să decurgă fără probleme pentru că Partidul Acţiune şi Solidaritate, care susţine noul executiv, deţine o majoritate confortabilă.

Au fost însă şi momente repetate, când intervenea opoziţia, în care puteai să crezi că eşti în Parlamentul de la Moscova, pentru că se vorbea numai în rusă. Premierul desemnat, Natalia Gavriliţă a venit cu un program de guvernare denumit „Moldova vremurilor bune” care promite reforma justiţiei alături de creşterea veniturilor populaţiei. Cristina Popuşoi urmăreşte şedinţa Parlamentului de la Chişinău.

Reporter: În discursul pronunţat în parlament, premierul desemnat Natalia Gavriliță s-a referit la problemele cu care se confruntă Republica Moldova: migrație și scăderea natalității, infrastructura subdezvoltată, precaritatea sistemului de educație și de sănătatea. De asemenea, ea s-a pronunțat pentru promovarea politicii externe active și întreprinderea pașilor necesari pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Programul de activitate al Guvernului, intitulat „Moldova vremurilor bune”, include printre priorități: reforma justiției, curățarea instituțiilor de corupţie, atragerea investiţiilor şi crearea locurilor de muncă bine plătite, reducerea sărăciei și creșterea pensiilor.

În domeniul justiție și anticorupție, viitorului guvern intenţionează să asigure evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, precum și reformarea Procuraturii Anticorupție, după modelul DNA din România. Executivul va avea în componența sa 13 minister, față de 9 în prezent și două posturi de vicepremier fără portofoliu în domeniul reintegrării și pentru digitalizare.

Printre membrii viitorului guvern, sunt unii miniștri din executivul condus de Maia Sandu în 2019, deputați și membri ai PAS, dar și persoane care nu s-au implicat până acum în politică, precum directorul general al Syndex România, Marcel Spătari, care urmează să dețină portofoliul protecției sociale.

Guvernul propus de Natalia Gavriliță are susținerea Partidului Acțiune și Solidaritate, care deține o majoritate confortabilă de 63 de mandate în legislativ, în timp ce opoziția de stânga a anunțat că nu va vota noul cabinet. Pentru învestirea Guvernului sunt necesare 51 de voturi./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 august