Presa greacă despre ajutorul acordat de România pentru stingerea incendiilor din Grecia

„România: Nu vom lăsa Grecia singură în faţa flăcărilor”, titrează Kathimerini, citând un mesaj postat pe reţelele de socializare de Consulatul României la Salonic. Postarea este preluată şi de Proto Thema care o caracterizează încă din titlu ca fiind emoţionantă, publicând totodată fotografii de la plecarea misiunii româneşti, dar şi cu convoiul de maşini surprins pe traseu şi la intrarea în Grecia. „Cei 112 pompieri români cu 23 de vehicule au sosit la Promachonas” titrează şi I Efimerida, adăugând că din dimineaţa zilei de sâmbătă, aceştia vor fi „aruncaţi” în lupta cu focurile din întreaga ţară. Este vorba despre „cea mai puternică forţă care soseşte dintr-o ţară europeană”, remarcă şi publicaţia militară Veteranos. Bucureştiul a răspuns cererii formulate de guvernul grec prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, notează Proto Thema, în timp ce Efimerida Makedonia preia mesajul de „recunoştinţă profundă” transmis de Ministerul de Externe de la Atena către toate statele care au exprimat mesaje de solidaritate sau care oferă ajutor concret în aceste momente grele pentru Grecia.

Redăm mai jos pasaje din relatările detaliate pe acest subiect publicate pe site-ul Proto Thema, alături de fotografii de la plecarea misiunii româneşti, dar şi cu convoiul de maşini surprins pe traseu şi la intrarea în Grecia:

Postare emoţionantă a Ambasadei României în Grecia: „Nu vom lăsa Grecia singură în faţa flăcărilor”
Echipajele de pompieri din România au trecut aseară graniţele Greciei

http://https://fb.watch/7e4cUG6dPB/

Peste 110 pompieri din România împreună cu echipamente moderne se află deja în Grecia. Este prima acţiune de stingere a incendiilor desfăşurată de România pe teritoriul unui alt stat.
Anunţând venirea ajutoarelor din România, Consulatul României la Salonic a postat un mesaj emoţionant: „Este prima acţiune de stingere a incendiilor desfăşurată de România pe teritoriul unui alt stat. Nu vom lăsa Grecia singură în faţa flăcărilor! Suntem alături de prietenii noştri greci!”.
Convoiul format din 21 de vehicule pentru stingerea incendiilor şi 112 pompieri a plecat ieri de dimineaţă din România, după o scurtă ceremonie şi a ajuns vineri seara în jurul orei 23:00 la graniţa greco-bulgară de la Promachonas. Toate autovehiculele poartă steagurile Greciei şi României, iar echipele româneşti de pompieri au fost direcţionate spre fronturile de foc din Attica si Evia.
Bucureştiul a răspuns cererii formulate de guvernul grec prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.
Joi, premierul român Florin Cîţu a exprimat sprijinul ţării sale faţă de Grecia: „România este alături de Grecia în aceste momente dificile. Am aprobat, din partea României, asistență internațională cu titlu gratuit pentru Republica Elenă, care este grav afectată de incendiile de pădure! Echipa de pompieri din partea României va acționa în zonele indicate de autoritățile elene pe o perioadă de 10 -14 zile!”
https://www.protothema.gr/greece/article/1150017/suginei-i-anartisi-tis-presveias-tis-roumanias-den-tha-afisoume-tin-ellada-moni-brosta-stis-floges/
https://www.protothema.gr/greece/article/1149969/voitheia-gia-tin-katasvesi-ton-purkagion-stin-ellada-perasan-ta-sunora-ta-purosvestika-apo-tin-roumania//cciulu

Carolina Ciulu -RADOR